
Barneveld, 18 augustus 2023 – Tijdens de 38e Internationale Ballonfiësta in Barneveld waren twee Smurf-ballonnen te smurfen. Al sinds 1989 is er regelmatig in de lucht het enorme hoofd van een Smurf te zien. Dit hoofd is vele malen groter dan de doorsnee Smurfen die zich gemakkelijk door een waterkraan kunnen voortbewegen.

Met name in België komt de Smurfballon voor, want daar komen de kleine blauwe wezentjes oorspronkelijk vandaan. Zij zijn bedacht door de Belgische striptekenaar Pierre Culliford (1928 – 1992). Onder zijn pseudoniem Peyo zijn vele stripverhalen over de Smurfen verschenen.

De grote Smurf in Barneveld is ongetwijfeld verreweg de grootste Smurf. Al moeten we die niet verwarren met de grote Smurf 🙂 Dat is heel iemand anders. De ballon draagt de registratie OO-BHC en is een Cameron SS Smurf-120 met c/n 4266. Deze ballon vaart sinds 1998. Toch ziet de enveloppe van deze ballon er nog prima uit na al die jaren. Dat komt omdat er in de tussentijd tweemaal (in 2009 en 2014) delen van de ballon zijn vernieuwd.

De OO-BHC is de tweede ballon in de vorm van een Smurf. Al in 1989 werd de OO-BYO ingeschreven. Dit was een Cameron SS Smurf met c/n 1757. We zijn in het verleden de OO-BYO een aantal keren tegengekomen. Op het laatst was duidelijk te zien dat deze ballon zijn beste tijd gesmurft had. De vorm raakte een beetje uit deze Smurf.

De OO-BYO werd in 1998 vervangen door de OO-BHC. Uiteindelijk werd pas in 2010 de registratie OO-BYO doorgehaald in het Belgische luchtvaartuigenregister.

Dan is er nog een meer gewone ballon met een Smurfenthema. Dat is de PH-JES. Deze Nederlandse ballon hoort in dezelfde ballonstal als de special shape Smurfen. Op deze ballon is een gewone Smurf te zien en de Smurfin.
De PH-JES is een Cameron TR-77. Dit is een ballon die speciaal ontwikkeld is voor ballonwedstrijden. Door de ranke vorm is deze ballon in staat om snel en gecontroleerd te stijgen en te dalen. Die eigenschap is handig bij wedstrijdvaren om vlot een luchtlaag op te zoeken die de ballon in de gewenste vaarrichting naar een doel brengt. Wedstrijdballonnen zijn relatief klein en kunnen meestal maar één of twee personen aan boord hebben.


De PH-JES stamt uit 2016 en heeft c/n 11972. Tot aan 30 maart 2023 stond deze ballon in het Britse register ingeschreven als G-CJES. Als G-CJES zagen we deze ballon al bij de Barneveldse Ballonfiësta van 2017. De ballon verbleef altijd al in België en vanwege de Brexit is de Britse registratie gewijzigd in een kenmerk uit een EASA-land, in dit geval Nederland.


Hot airship
Er bestond ook tussen 2007 en 2016 nog een hot airship met een afbeelding van een Smurf. Dat was de D-OAAF, later geregistreerd als G-PEYO. Deze Gefa-Flug AS 105 GD (c/n 0047) is inmiddels ontdaan van zijn Smurfenafbeelding en vaart nu nog als D-OGDL.

IMPS
De ballonnen met het thema Smurfen zijn eigendom van International Merchandising, Promotion and Services (IMPS) uit België. Deze organisatie beheert het merkenrecht van de Smurfen en ziet er op toe dat het beeldmerk niet zonder toestemming gebruikt wordt.

Atlantic Ballooning
Het ballonbedrijf dat met de Smurf-ballonnen vaart is Atlantic Ballooning BVBA uit Destelbergen in België. Deze onderneming, van de ballonvaarder Koen Audenaert, heeft tal van ballonnen in de vaart voor passagiersvaarten en evenementen. Tijdens de Internationale Ballonfiësta in Barneveld waren dan ook meer ballonnen uit de stal van Atlantic Ballooning present.
