Eerste afgeleverde Dassault Falcon 6X bezoekt Schiphol-Oost

F-HSUP Dassault Falcon 6X

Schiphol, 16 december 2023 – Vandaag werd op Schiphol-Oost voor het eerst een commerciële vlucht afgehandeld met een Dassault Falcon 6X. Het toestel, de F-HSUP, heeft c/n 004 en is het eerste en tot nu toe enige Falcon 6X toestel dat niet met een Franse F-W… testregistratie vliegt.

F-HSUP Dassault Falcon 6X

Tweede bezoek

Het is niet de eerste keer dat een Falcon 6X Nederland aan doet, al op 29 juni 2022 maakte de F-WZOA een korte stop op Schiphol-Oost op een demonstratievlucht die begon op Le Bourget en via Schiphol naar Sonderborg in Denemarken voerde. Later op de dag voog de kist naar Antwerpen en terug naar Le Bourget. En laat die F-WZOA nu tegenwoordig de F-HSUP zijn! Dus dit toestel was vandaag voor de tweede keer op Nederlandse bodem.

De F-WZOA is nu F-HSUP geworden (Genève, 24 mei 2022)
F-HSUP Dassault Falcon 6X

De F-HSUP kwam ook vandaag vanaf Le Bourget. Op Schiphol-Oost werd een flink aantal koffers en wintersportuitrusting ingeladen. Exact een uur na de landing werd uitgetaxiet – met passagiers – voor een vlucht naar Aéroport de Chambéry-Savoie (LFLB). Deze luchthaven is een prima landingsplaats voor wintersporters met als bestemming de Franse Alpen.

Het inladen van de koffers in de F-HSUP Dassault Falcon 6X

Hier verbleef de F-HSUP ook maar kort. Drie kwartier na de landing werd koers gezet naar de thuisbasis Le Bourget bij Parijs.

30 november 2023 afgeleverd

Deze Falcon 6X is het vierde geproduceerde toestel en staat (nog) op naam van Dassault Aviation op Le Bourget. Op 30 november 2023 ontving dit toestel bij de vestiging van Dassault in Bordeaux de registratie F-HSUP. Op diezelfde datum werd dit toestel als eerste aan een – niet bekend gemaakte – klant afgeleverd.

F-HSUP Dassault Falcon 6X

Hiervoor was het nog een exemplaar dat onder zij Franse testregistratie F-WZOA vloog. Met dat kenmerk zagen we deze 6X bijvoorbeeld tijdens EBACE (European Business Aviation Convention & Exhibition) in mei 2022 op Genève.

F-WZOA Dassault Falcon 6X (Genève, 24 mei 2022)

Op 1 december 2023 werd een eerste lokale vlucht als F-HSUP gemaakt. De dagen daarna werden er vooral Europese vluchten uitgevoerd en werd een uitstapje naar het Midden-Oosten (Dubai en Saudi Arabië) gemaakt.
De eerste vlucht van van het prototype van de forse, long-range Falcon 6X vond plaats op 10 maart 2021. Na ruim twee jaar en meer dan 1.500 uur testvliegen ontvind Dassault op 22 augustus 2023 het felbegeerde EASA-typecertificaat. Dat maakte de weg vrij naar de aflevering van de F-HSUP als eerste 6X aan een klant.

F-HSUP Dassault Falcon 6X

De Falcon 6X is ontstaan uit de Falcon 5X. Dat laatste model is hopeloos mislukt, hoofdzakelijk door de Franse Safran Silvercrest motoren. Deze presteerden beneden verwachting. Vervolgens ging men bij Dassault weer naar de tekentafel en dat bracht de 6X voort, een groter toestel en nu voorzien van Pratt & Whitney Canada PW812D motoren. Ditzelfde type motor is te vinden op de concurrent in de markt, de Gulfstream G500/G600.

F-HSUP Dassault Falcon 6X

In de 6X is plek voor maximaal negentien passagiers en een persoon cabinebemanning. In de praktijk zal het toestel met minder zitplaatsen uitgerust worden, rond de zestien. Voorop de bok horen tijdens het vliegen twee bemanningsleden te zitten. De Falcon 6X is in staat om zo’n 5.500 NM (10.175 km) te vliegen. Dat is iets minder dan een Falcon 7X/8X. En het bereik ligt net boven dat van de Gulfstream G500, maar net weer onder dat van de Gulfstream G600.
De Falcon 6X weegt leeg 20.820 kg en heeft een maximaal startgewicht van 35.153 kg. Voor de landing moet het gewicht beneden 30.028 kg liggen.

F-HSUP Dassault Falcon 6X

De productie van de Falcon 6X komt momenteel op gang. De eerste drie exemplaren zaten vol met testapparatuur. Nummer 004 is het eerste toestel met een passagierscabine. Inmiddels is men bij nummer 012 aanbeland. Op de F-HSUP na hebben de toestellen allen nog een testregistratie. Het kan zijn dat het interieur nog ingebouwd wordt. Binnen afzienbare tijd zal het bizjet-speelveld ongetwijfeld gevuld gaan worden met meer Falcon 6X’en.

Productieoverzicht Dassault Falcon 6X

RegistratieTypeC/NOpmerkingen
F-WSIXDassault Falcon 6X001
F-WIDEDassault Falcon 6X002
F-WAVEDassault Falcon 6X003
F-HSUPDassault Falcon 6X004ex F-WZOA
F-WZOCDassault Falcon 6X005
F-WZODDassault Falcon 6X006
F-WZOEDassault Falcon 6X007
F-WZOFDassault Falcon 6X008
F-WZOGDassault Falcon 6X009
F-WZOHDassault Falcon 6X010
F-WZOIDassault Falcon 6X011
F-WZOJDassault Falcon 6X012

Geef een reactie