Het grootste luchtvaartuig van de Koninklijke Luchtmacht

PH-FVH Ultramagic N-180, het grootste luchtvaartuig van de KLu

Barneveld, 18 augustus 2023 – De Koninklijke Luchtmacht heeft diverse luchtvaartuigen in haar inventaris. Daarbij zit één opmerkelijk exemplaar; een heteluchtballon. Deze civiel geregistreerde PH-FVH is een in 2012 in Spanje gebouwde Ultramagic N-180 (c/n 180/133). Met zijn 180.000 CuFt (5.100 m³) is dit gelijk het luchtvaartuig met de grootste inhoud van de hele KLu-vloot!

PH-FVH Ultramagic N-180

We kennen natuurlijk de General Dynamics F-16 Fighting Falcon en haar opvolger, de Lockheed Martin F-35A Lightning II. Belangrijke toestellen voor het veilig houden van ons land. Maar ook de PH-FVH heeft een belangrijke taak; ze wordt ingezet voor de werving van nieuw personeel en dat is in deze tijd van arbeidskrapte niet onbelangrijk. Zonder militair personeel geen strijdkracht…

Voorop de eerste KLu F-35A (F-001), daarachter F-16’s die eerdaags het veld gaan ruimen (Leeuwarden, 10 juni 2016)

Stealth

De nieuwste – vijfde – generatie gevechtsvliegtuigen, zoals de F-35A, beschikt over speciale stealth eigenschappen. Met kostbare techniek wordt ervoor gezorgd dat het toestel niet of nauwelijks op radar zichtbaar is. Diezelfde stealth eigenschappen bezit de PH-FVH ook. Alleen bij deze ballon wordt dit gerealiseerd zonder de miljoenen Euro’s kostende techniek. Een ballon bestaat gewoonweg uit weinig metaal, eigenlijk alleen de branders, het branderframe en de propaantanks zijn van metaal. Daardoor zijn ballonnen moeilijk op de radar te zien. Tegenwoordig zijn de meeste ballonnen uitgerust met een transponder. Hierdoor is ook de “varende zak warme lucht” te traceren voor verkeersleiding en het overige vliegverkeer.

De PH-FVH kan, net als een Apache helikopter, stil achter de bomen hangen

Ad Ballon

De KLu-ballon wordt sinds 18 december 2012 gevaren door het ballonbedrijf Ad Ballon Ballonvaarten B.V.  Zij hebben een jarenlange ervaring in het varen van passagiers en het exploiteren van heteluchtballonnen voor bedrijven. Ad Ballon zorgt ervoor dat de PH-FVH in ons land bij ballonevenementen, maar ook bijvoorbeeld bij de Luchtmachtdagen, aanwezig is. Het hoofdkantoor van de Koninklijke Luchtmacht is eveneens gevestigd in Breda, dus het is niet zo verwonderlijk dat men bij het eveneens uit Breda afkomstige Ad Ballon is uitgekomen.

De PH-FVH Ultramagic N-180 bij de Luchtmachtdagen op Leeuwarden (10 juni 2016)

Eén Team – Eén Taak

De Ultramagic ballon is donkerblauw en heeft een oranje top. Op de ballon staat het logo van de luchtmacht met een paar teksten. Bovenaan staat “100 jaar militaire luchtvaart” en “Werken bij de luchtmacht.nl”. Onderop staat “Eén Team – Eén Taak”. Op de ballon geen Nederlands vlaggetje, maar – zoals het een militair luchtvaartuig betaamt – de Nederlandse roundel. Deze is verder in het groot op de mand aangebracht. Diezelfde roundel is ook terug te vinden in de parachute van de ballon. Dit is de ronde afsluiting boven in de ballon.

De Nederlandse roundel is goed zichtbaar op de mand van de PH-FVH (Barneveld, 21 augustus 2013)

Dilemma

We kunnen ons voorstellen dat deze heteluchtballon voor de rechtgeaarde militaire spotter voor een probleem zorgt. Schrijf je deze nu wel of niet op in je boekje? De ballon heeft een civiele registratie, maar het is écht in eigendom van de Koninklijke luchtmacht. Gelukkig “doen” we civiel en militair, dus voor ons is het geen probleem. Daarnaast is, denk ik, wel bekend dat wij heteluchtballonnen een bijzonder warm hart toe dragen! 😉

Dilemma; schrijf je de PH-FVH nou wel of niet op als militaire spotter?

Australië

Onze Koninklijke Luchtmacht is niet uniek als het gaat om het inzetten van heteluchtballonnen bij publieke evenementen. De Royal Australian Air Force (RAAF) zet al jarenlang heteluchtballonnen in. Zo kwamen we in juni 2004 de VH-TRI tegen in Milruda. Dat was tijdens de openingsceremonie van de World Hot Air Ballooning Championships van dat jaar.

VH-TRI Kavanagh Balloons B-105 (Mildura, 26 juni 2004)

Geef een reactie