PH-WTG werd SX-HRE en is nu “With The Greeks”

SX-HRE Airbus Helicopters EC135 P2+

Lelystad Airport, 21 januari 2024 – Na een verblijf van bijna drie-en-een-half jaar heeft de PH-WTG Eurocopter EC135P2+ de vloot van HeliCentre op Lelystad Airport verlaten. Het toestel heeft het nieuwe kenmerk SX-HRE gekregen en is inmiddels vertrokken naar zijn nieuwe eigenaar Helistar SA in Griekenland. Daar wordt de heli toegevoegd aan de bestaande vloot van vier toestellen: SX-HVA EC120B Colibri, SX-HSM EC135 T1, SX-HKG EC135 T3H en SX-HDY AS365 N3.
Op 28 augustus 2019 was deze matzwarte helikopter op Lelystad Airport gearriveerd. Sindsdien trad HeliCentre op als houder van het toestel.

De nieuwe registratie op de staart, vaag is nog PH-WTG zichtbaar en onder de Griekse aanduiding staan nog de contouren van D-HHCF

De PH-WTG werd gebruikt voor de (IFR) vliegopleidingen en voor VIP-vervoer. Voor dat laatste doel kreeg de heli geregeld apart stickers aangemeten, bijvoorbeeld bij Formule1 Grand Prix wedstrijden op Spa of Zandvoort.

De PH-WTG Airbus Helicopters EC135 P2+ met stickers van Alpha Tauri tijdens de Grand Prix van Zandvoort (Schiphol, 27 augustus 2023)

Deze Eurocopter is gelijk aan de heli’s waarmee in Nederland de politie vliegt. Alleen zit daar uiteraard geen VIP-interieur in. De SX-HRE heeft – naast twee plekken voorin – vier luxe lederen fauteuils in de cabine. Verder beschikt de heli over een digitaal dual pilot IFR instrumentarium, extra geluidsisolatie in de cabine, airconditioning en een weer- en verkeersingnaleringssyteem.

In de PH-WTG/SX-HRE zitten luxe VIP-stoelen
De cabine van de PH-WTG/SX-HRE Airbus Helicopters EC135 P2+
Moderne glazen cockpit in de PH-WTG/SX-HRE Airbus Helicopters EC135 P2+

Welk type?

De PH-WTG heeft als constructienummer 1067 en het is in 2015 gebouwd, tenminste dat staat op het typeplaatje. Met het bouwjaar is wel iets opmerkelijks aan de hand. Constructienummer 1067 werd in mei 2013 ingeschreven als D-HECH(28), een testregistratie van de fabriek. De aanduiding op het typeplaatje was toen EC135 P3. Gezien het constructienummer moet dit dan een P2+ versie zijn die naar de P3 standaard is gebracht. Het toestel was toen zilvergrijs met een blauw en wit lijntje.

Het eerste typeplaatje van deze EC135 met c/n 1067 en bouwjaar 2013 (Donauwörth, 14 mei 2013 – Foto: Frans Mayer)

Vervolgens kreeg deze EC135 als registratie D-HECR(22). De bedoeling was dat het naar Monaco (3A-…) zou gaan maar dat is niet doorgegaan en D-HECR(22) bleef gehandhaafd.

De PH-WTG Airbus Helicopters EC135 P2+ heeft hier opblaasbare drijvers aan de skids (Lelystad, 18 september 2020)

In februari 2015 gaf Eurocopter/Airbus Helicopters aan dat het bouwjaar van het toestel 2015 was met als model EC135 P2+. Ook stond er toen niet meer Eurocopter, maar Airbus Helicopters als producent op het typeplaatje vermeld.

Het typeplaatje van c/n 1067 nu met Airbus Helicopters en bouwjaar 2015 (Lelystad, 29 augustus 2019)
Het vuurvaste plaatje van de SX-HRE is over dat van de PH-WTG heen geplaatst

In maart van 2015 werd de registratie gewijzigd in D-HHCF en kwam de helikopter in de vloot van Helicopter Travel Munich. Daar werd het voor VIP-vervoer gebruikt.

SX-HRE Airbus Helicopters EC135 P2+

In het Nederlandse register stond de PH-WTG als Airbus Helicopters EC135 P2+ vermeld en met bouwjaar 2015. De politieheli’s zijn bijvoorbeeld nog als Eurocopter EC135 P2+ ingeschreven. Bij Airbus Helicopters, als nieuwe naam van Eurocopter, hoort bij dit type eigenlijk de marketing-aanduiding H135. Dat is formeel een EC135 P3(H). De PH-WTG/SX-HRE is, zo lijkt het, een geval er tussenin. Wel al een Airbus Helicopters toestel, maar nog geen H135 (EC135 P3H).

SX-HRE Airbus Helicopters EC135 P2+

Ferry vlucht

Op vrijdag 12 januari 2024 werd de registratie PH-WTG uitgeschreven. Maandag 15 januari maakte de SX-HRE een eerste lokale vlucht vanaf Lelystad Airport. De ferryvlucht naar Griekenland begon op 16 januari 2024. Deze zou het toestel via Speyer (EDRY) naar Bolzano (LIPB) in Italië brengen. Op 18 januari 2024 werd doorgevlogen naar Ancona (LIPY) en Bari (LIBD). Op 19 januari 2024 werd het laatste stuk van de ferry vlucht afgelegd en die voerde het toestel naar Aktion National Airport (LGPZ) in Griekenland en tenslotte naar Athens International Airport Eleftherios Venizelos (LGAV) bij Athene. Jammer dat deze mooie helikopter ons land heeft verlaten, of zoals ze het bij HeliCentre zeggen: “De WTG is nu With The Greeks!”

Met dank aan HeliCentre, Frans Mayer en Helionline.de voor hun bijdrage aan dit artikel.

 

Geef een reactie