PH-HCC Guimbal Cabri G2 keert zwart terug uit de repairshop

PH-HCC Guimbal Cabri G2

Lelystad Airport – De PH-HCC Guimbal Cabri G2 (c/n 1010) is, na een verblijf van enige maanden in België, op 17 januari 2024 weer teruggekeerd op het nest bij HeliCentre op Lelystad Airport. Op 29 april 2023 was het toestel uit 2010 beschadigd geraakt bij het oefenen van een autorotatie in het laagvlieggebied ten oosten van Almere. Gelukkig was hier alleen materiële schade bij ontstaan en bleven de twee inzittenden ongedeerd.

Zo zag de PH-HCC Guimbal Cabri G2 er voorheen uit

De PH-HCC werd na de onfortuinlijke landing door HeliCentre geborgen en is vervolgens naar het onderhoudsbedrijf Air Technology Belgium op Kortrijk Wevelgem in België gebracht. Hier is het toestel de afgelopen maanden weer hersteld en luchtwaardig gemaakt.

PH-HCC Guimbal Cabri G2
Het constructienummer is weer in de staart terug te vinden bij de PH-HCC Guimbal Cabri G2

Bij de reparatie is de oorspronkelijk witte carbon fiber romp zwart gespoten. Had men bij HeliCentre eerst drie witte (PH-HCC/HCD/HCF) en één zwarte (PH-HCJ) Guimbals, nu is de verhouding fifty-fifty geworden. Op deze manier is, na het vertrek een dag eerder van de PH-WTG/SX-HRE naar Griekenland, het aantal zwarte heli’s bij HeliCentre op peil gebleven.

PH-HCC Guimbal Cabri G2
PH-HCC Guimbal Cabri G2

2 gedachten over “PH-HCC Guimbal Cabri G2 keert zwart terug uit de repairshop

  1. Je ziet helaas steeds meer zeer donkere of zwarte vliegtuigen. Het is een beroerde kleur voor andere (VFR….) vliegers om waar te nemen, met name bij een donkere achtergrond. Zie ook de privé jet van Max Verstappen, alhoewel je die niet vaak VFR zult zien vliegen.
    De eerste keer dat mij, al vliegend, deze lastige kleur op viel was in een zéér grijs verleden met de Piper Cub die in de kleuren van John Player Special was gespoten. Hij was een tijd gestationeerd op EHHV. Registratie ben ik vergeten. Geen idee of de modern generatie nog weet wat JPS was… (nee ik rook niet….).
    Verder moet de eventuele airco een stuk harder werken en wordt hij geparkeerd bloedheet in de zon. Zwevers mag je van de fabrikanten niet eens veel kleuren geven, de kunststoffen worden snel te warm en wordt de sterkte snel gereduceerd.

  2. Op sommige modellen van Diamond Aircraft (ifv bouwjaar) zijn romp en vleugelgedeelten die zelf wit moeten blijven ivm temperatuur problemen.

Geef een reactie