Twee leuke Gulfstreams “op Oost”

PS-VMB Gulfstream G550

Schiphol, 20 januari 2024 – Op het platform van Schiphol-Oost waren deze dag twee interessante Gulfstreams te bewonderen, een Braziliaan een een Egyptenaar. Reden genoeg voor een plaatje met een praatje.

PS-VMB

De Braziliaanse PS-VMB kwam vanuit het hoge noorden. Het toestel was eerder die dag opgestegen in Rovaniemi Airport (EFRO) in Finland. Deze stad op de Poolcirkel is bekend vanwege het noorderlicht, maar vooral ook als officiële woonplaats van de Kerstman.
En dat het in Finland nog pittig koud is was deze Gulfstream G550 goed aan te zien. De romp was flink oranje gekleurd van de de-icing smurrie die voor de start in Finland over het toestel was uit gesprenkeld. De kist kan op zijn zachts gezegd wel een warm sopje gebruiken!

De de-icing vloeistof is goed te zien op de romp van de PS-VMB Gulfstream G550

Na een verblijf van drie-en-een-half uur op het platform van Schiphol-Oost vertrok de bizjet weer. De reis zou het toestel naar het Franse wintersportgebied nabij Aéroport de Chambéry-Savoie (LFLB) brengen.
De PS-VMB vliegt voor het Brazilaans VNMB Praticipações Ltda. van de – niet geheel onomstreden – familie Batista. Dit bedrijf is gelieerd aan ‘s werelds grootste vleesverwerkende bedrijf JBS S.A. uit Sao Paolo en vliegt sinds juli 2023 met de G550. Als beherend vennoot van deze onderneming staat Vanessa Mendonça Batista in de boeken. Dat zou mooi aansluiten bij de gekozen registratie van het toestel.

PS-VMB lijkt te staan voor “Vanessa Mendonça Batista”

In 2016 is deze Gulsftream G550 gebouwd met c/n 5551. Het toestel kreeg als testregistratie N551GD mee en ging vanaf 21 juni 2017 als N233LT vliegen voor Honeyflower International Ltd. Op 5 juni 2023 werd Sart Night International Ltd eigenaar van het toestel, dat was maar van korte duur. Op 7 juli 2023 werd de N233LT uitgeschreven met de melding “verkocht naar Brazilië”.
De N233LT is op Bazel in Zwitserland gereed gemaakt voor zijn nieuwe Braziliaanse eigenaar. Daar was de kist op 30 april 2023 vanuit de Filipijnen aangekomen, alwaar het toestel al enige maanden verbleef. Op 2 mei 2023 werd een laatst lokale testvlucht als N233LT gemaakt vanaf Bazel. Daarna vertrok het toestel op 12 juli 2023 als PS-VMB naar zijn nieuwe thuisbasis in Brazilië.

Tweede Europa-trip

Eind juli 2023 maakte de PS-VMB al een trip naar Europa. Toen werden Zweden en Noorwegen aangedaan. Vervolgens werden vooral binnenlandse vluchten gemaakt met een paar uitstapjes naar de Verenigde Staten en de Cariben.Op 6 januari van dit jaar is de Gulfstream G550 vertrokken naar Florida. Na een paar vluchten in de Verenigde Staten is de PS-VMB nu voor de tweede keer naar Europa gevlogen en was het toestel voor het eerst in Nederland te zien.

SU-SMM

De tweede Gulfstriem op Schiphol-Oost hoefde bij vertrok voor zijn vlucht naar Amsterdam niet langs de de-icing. Het toestel kwam namelijk uit Al Maktoum International Airport (OMDW) in Dubai. De temperatuur kwam daar de afgelopen week niet onder nul…

SU-SMM Gulfstream G450

Hoewel deze Gulfstream G450 in Egypte thuishoort bij de luxe chartermaatschappij Smart Aviation lijkt het toestel vooral actief in de Zuidoost-Azië regio: Indonesië, Maleisië, Singapore, Thailand, Filipijnen e.d.
Deze Gulfstream is in 2008 gebouwd en heeft als c/n 4111 meegekregen De testregistratie bij Gulfstream Aerospace was N131GA. Op 19 mei 2008 werd de G450 in gebruik genomen als N178SD bij Constructora Sambil SA., een Venezolaanse onderneming. Op 15 december 2016 ging de N178SD over naar WW Aviation Services LLC in de Verenigde Staten. Per 10 juli 2017 vliegt Smart Aviation met het toestel als SU-SMM.
Deze Gulfstream stond helaas wat ongelukkig geparkeerd op het platform op Schiphol-Oost. Dat wil zeggen, ongelukkig voor een mooie foto. Maar goed; hebben = hebben!

Geef een reactie