Papyrus Hunter vliegt niet meer

HB-RVS / J-4040 Hawker Hunter Mk.58

Sankt Stephan, 12 februari 2024 – De HB-RVS Hawker Hunter Mk.58 (c/n 41H697405) zal niet meer gaan vliegen. Dat heeft Ueli Leutert, medevoorzitter Hunterverein Obersimmental en piloot van de HB-RVS, meegedeeld. Naar nu blijkt was 17 oktober 2022 de laatste dag dat het toestel gevlogen heeft. Toen werd de HB-RVS overgevlogen naar Altenrhein voor haar jaarlijks onderhoud. Daarmee komt een periode van eenentwintig jaar vliegen met deze bijzonder beschilderde Papyrus Hunter van Fliegerstaffel 15 ten einde.

HB-RVS / J-4040 Hawker Hunter Mk.58

Op Altenrhein wilde de vereniging samen met Amici del Hunter, die met de HB-RVW Hawker Hunter Mk.68 tweezitter vliegt, en de eigenaren van een aantal De Havilland DH.100/115 Venoms, een Europees erkende onderhoudsplaats voor deze jets op te zetten. Het is namelijk steeds moeilijker om gekwalificeerd personeel te vinden die aan dergelijke toestellen kan en mag sleutelen.

HB-RVS / J-4040 Hawker Hunter Mk.58

Helaas is deze samenwerking na maanden uitstel en onduidelijkheden jammerlijk mislukt. In het voorjaar van 2023 was de HB-RVS dan ook niet klaar om te vliegen. Er werd vervolgens ingezet op plan “B”, onderhoud uit laten voeren door Lortie Aviation uit Canada. Dit bedrijf is bekwaam in het onderhoud van oude Hunters. Zij vliegen in Canada met een aantal van deze civiele toestellen om luchtmachten te trainen. Plan “B” was er uiteindelijk wel, maar sneuvelde ook in schoonheid, de HB-RVS kreeg niet het benodigde onderhoud.

HB-RVS / J-4040 Hawker Hunter Mk.58

Uiteindelijk heeft de Hunterverein op 11 januari 2024 moeten besluiten dat de HB-RVS nimmer meer zal vliegen. Maar goed, de Hunter stond niet op zijn thuisbasis Sankt Stephan, maar nog op Altenrhein. Het toestel moet dus over de weg naar huis vervoerd worden, want het is wel duidelijk dat de Hunterverein Obersimmental hun Hunter niet kwijt wil.

HB-RVS / J-4040 Hawker Hunter Mk.58 op Meiringen 18 juni 2016

Het vervoer van de HB-RVS gaat uitgevoerd worden door Hawker Hunter Aviation Ltd. uit Engeland. In ruil daarvoor ontvangen zij de niet-gereviseerde maar bruikbare motor van de HB-RVS. Daar kan men nog mee vliegen. Later zal men op Sankt Stephan een andere, oude motor terugplaatsen in de Hunter, zodat het toestel compleet als statisch vliegtuig ten toon gesteld kan worden. Het vervoer zal half maart 2024 plaatsvinden. Voor de Hunter zal een kleine tentoonstellingsruimte worden ingericht met het vliegtuig en enkele voertuigen daarbij.

HB-RVS / J-4040 Hawker Hunter Mk.58

De Papyrus Hunter dankt zijn naam aan het embleem van het Fiegerstaffel 15 waar dit toestel vloog. Dat embleem heeft namelijk een papier vliegtuigje als afbeelding. Toen de Hunter bij dit squadron in 1994 werd uitgefaseerd bedacht men een plan voor een speciaal kleurenschema als afscheid bij de laatste grote training met Hunters op Sankt Stephan in de zomer van 1993. Dat werd een Hunter uitgevoerd als papieren vliegtuig, alsof het van krantenpapier was gemaakt. Zo is het idee ontstaan voor het uiterlijk van de Papyrus Hunter. Het toestel is op Interlaken omgespoten.

De HB-RVS / J-4040 Hawker Hunter Mk.58

Voor dit doel kreeg men de Hunter met het serial J-4040 toegewezen. Die had nog een paar uur te gaan voordat het buiten gebruik werd gesteld. Alleen wilde men bij Fliegerstaffel graag eigenlijk de J-4015 voor dit doel gebruiken, omdat het toestel op “15” eindigt. Daarop werd brutaal de J-4040 overgespoten als… J-4015! En dat terwijl de oorspronkelijke J-4015 ook nog bestond! Er waren dus op enig moment twee Hunters met het serial J-4015 actief bij de Zwitserse luchtmacht.

De echte J-4015 Hawker Hunter Mk.58 is nog bewaard op Mollis
HB-RVS / J-4040 Hawker Hunter Mk.58

De Papyrus Hunter had in 1993 nog maar en paar uur voor de boeg, alleen iedereen van het Fliegerstaffel 15 wilde eigenlijk wel even met deze bijzondere kist vliegen. Daar werd een creatieve oplossing voor gevonden. Het werden allemaal op papier hele korte vluchtjes van een paar minuten. Gek genoeg moest er wel iedere keer de gebruikelijke 2.000 liter kerosine voor getankt worden…

HB-RVS / J-4040 Hawker Hunter Mk.58 met zijn remparachute al uit vóór de landing
HB-RVS / J-4040 Hawker Hunter Mk.58

Na de uitfasering van de Papyrus Hunter bleef het toestel met behulp van lokale sponsoring op Sankt Stephan achter. De kist werd door de Hunterverein Obersimmental gerestaureerd en op 25 juli 2000 ingeschreven als HB-RVS. In 2001 was het toestel opnieuw luchtwaardig en kon ermee gevlogen worden. In de loop der jaren heeft de HB-RVS op vele vliegshows, met name in Zwitserland gevlogen Aan de stuurknuppel zat Ueli Leutert, voormalig commandant van Fliegerstaffel 15.

HB-RVS / J-4040 Hawker Hunter Mk.58 met HB-RVY Hawker Hunter Mk.68 die ook niet meer vliegt

We zijn de HB-RVS gelukkig een aantal keren tegengekomen. Voor het laatst bij de vliegshow van Mollis in september 2021. Dat leverde spectaculaire beelden op. De HB-RVS vloog toen ook in formatie met de F-5E Tiger II’s van Patrouille Suisse en met de HB-RVR Hawker Hunter die inmiddels ook niet meer vliegt en naar Lortie in Canada is verkocht.

Patrouille Suisse met HB-RVS / J-4040 Hawker Hunter Mk.58

De foto’s die we toen maakten vielen ook in de smaak bij de piloot Ueli Leutert. Hij meldde zich in het najaar van 2021 bij ons met onderstaand e-mailbericht:

Hello

I have seen the most spectacular photo of the Hunter formation in Mollis Switzerland on your webpage. Congratulations, just a perfect shot. My name is Ueli Leutert, I was the pilot of the Papyrus Hunter HB-RVS. Together with HB-RVR we did first a formation display and at the end I was leading the Patrouille Suisse during the first fly past. I ask you kindly if it would be possible to get the photo I mentioned in a good quality. I will use it strictly for private use. I would like to hang a hard copy of your photo at a wall in my room at home.

I would really appreciate your kindness. You would make me a great pleasure and give me a perfect souvenir of the Mollis airshow.

Kind regards and again congratulations for your great photo.

Ueli Leutert

De HB-RVS / J-4040 Hawker Hunter Mk.58 in formatie met de HB-RVR, de foto die piloot Ueli Leutert graag wilde hebben

Uiteraard hebben we de foto opgestuurd en we hopen dat zijn muur thuis er inmiddels mee verfraaid is.

HB-RVS / J-4040 Hawker Hunter Mk.58 is uitgevlogen…

Een gedachte over “Papyrus Hunter vliegt niet meer

  1. Wil je in de toekomst nog originele vliegtuigen over houden dan zul je ze helaas liever vroeg dan laat permanent moeten parkeren, uiteraard binnen. Kijk naar de US, ieder jaar verongelukken er weer een of meerdere onvervangbare types. Door allerlei oorzaken, vliegerfout, maintenance issues, iha onervarenheid van iedereen die met dit soort vliegtuigen werkt.
    Ook de kosten lopen finaal de pan uit, slechts enkele bedrijven/instellingen als Red Bull, Kermit weeks kunnen het zich nog veroorloven voor zelfs een behoorlijk aantal types. En hoe zal het met de geschikte brandstoffen gaan lopen als er straks geen goede vervanger voor “lood” is gevonden, alhoewel de jets daar geen last van zullen hebben.

Geef een reactie