Vierde Tecnam P-Mentor arriveert bij Zelf Vliegen voor Transavia vliegopleiding

I-PTFH Tecnam P-Mentor

Lelystad Airport, 16 februari 2024 – Met de komst van een fabrieksnieuwe Tecnam P-Mentor is de teller bij Zelf Vliegen op vier gekomen. Daarmee is voor nu de vloot met opleidingstoestellen voor de Transavia vliegopleiding compleet. In het voorjaar van 2023 ontving Zelf Vliegen al het eerste toestel, de PH-IFR. In september van 2023 volgden de PH-ZVD en PH-ZVT. Op 16 februari was het de beurt aan de toekomstige PH-ZVE die als I-PTFH arriveerde.

I-PTFH Tecnam P-Mentor

Fabrieksregistratie

Dit kistje werd met de tijdelijke fabrieksregistratie I-PTFH in twee dagen overgevlogen van de Tecnam fabriek op Capua (LIAU) nabij Napels naar Lelystad Airport. Als eerste werd op 15 februari 2024 naar Albenga (LIMG) gevlogen voor de overnachting. Op 16 februari 2024 werd eerst naar Troyes Barberey (LFQB) in Frankrijk gevlogen alvorens op de nieuwe Nederlandse thuisbasis te landen.

De nieuwe I-PTFH Tecnam P-Mentor in de hangaar bij Zelf Vliegen met op de achtergrond de PH-IFR

Bij aankomst maakte de I-PTFH eerst nog een low pass en werd daarna door de brandweer getrakteerd op een watersaluut als welkom op de luchthaven.

I-PTFH Tecnam P-Mentor

Nummer 1075

De I-PTFH heeft constructienummer 1075. Dat is één hoger dan de – al in september 2023 – afgeleverde PH-ZVD (c/n 1074). Het bouwjaar van dit kistje lijkt ons dan ook 2023 te zijn waarbij de P-Mentor een tijdje bij Tecnam geparkeerd heeft gestaan. De PH-ZVT, die ook in september 2023 werd afgeleverd, heeft een iets hoger constructienummer, namelijk 1089.

I-PTFH Tecnam P-Mentor

De komende dagen zal de nieuwe registratie PH-ZVE op het toestel aangebracht worden. Bij het typeplaatje is het kenmerk PH-ZVE wel al aangebracht.

Onder het typeplaatje staat al de nieuwe registratie PH-ZVE vermeld

Op de romp staat aan de linkerkant nog een sticker met “1075”, het constructienummer. Deze cijfers zullen vermoedelijk tegelijk bij het verwijderen van de tijdelijke Italiaanse fabrieksregistratie verdwijnen.

Naast “I-PTFH” staat ook “1075” met een sticker op deze Tecnam P-Mentor

Van de vier P-Mentors staan er nu drie op naam van Zelf Vliegen zelf (PH-IFR, PH-ZVD en PH-ZVE). De PH-ZVT is van een particulier die het toestel aan Zelf Vliegen uitleent ten behoeve van de Transavia vliegopleiding. Alle kistjes hebben hetzelfde uiterlijk maar hebben verder geen titels van Zelf Vliegen of Transavia.

P-Mentor vloot

Hieronder een overzicht van de Tecnam P-Mentor vloot bij Zelf Vliegen. Deze PH-IFR is destijds als “youngtimer” aangeschaft, de overige drie toestellen zijn nieuw uit de fabriek gekomen.

Registratie Type C/N Bouwjaar Opmerking
PH-IFR Tecnam P-Mentor 1003 2022
PH-ZVD Tecnam P-Mentor 1074 2023 ex I-PDVL
PH-ZVE Tecnam P-Mentor 1075 2023 ex I-PTFH
PH-ZVT Tecnam P-Mentor 1089 2023 ex I-PDVI

Grappig feitje is dat de registratie PH-IFR al eerder in gebruik is geweest. Bij de Tecnam verwijst dit kenmerk naar de mogelijkheid om met het kistje onder IFR-condities te kunnen vliegen.

De registratie PH-IFR op de Tecnam P-Mentor

Voorheen stonden deze letters op een luchtvaartuig dat zeer zeker niet in staat was om IFR te vliegen (varen), namelijk een heteluchtballon. De registratie stond tussen 22 december 1987 en 11 oktober 1995 op een Colt 105A met c/n 711 (ex G-BMHO). Naderhand is deze ballon nog tot 16 april 2015 in België actief geweest als OO-BFR.

Voorheen was de PH-IFR een Colt 105A heteluchtballon (Maarseveen, 1989)

Lees ook:

Een gedachte over “Vierde Tecnam P-Mentor arriveert bij Zelf Vliegen voor Transavia vliegopleiding

Geef een reactie