Pilatus PC-12’s van Silver Flight in opslag op Budel

V.l.n.r.: PH-SFI, PH-SFH en PH-SFG Pilatus PC-12/47E NGX in opslag op Budel

Budel, 18 februari 2024 – De drie Pilatus PC-12/47E NXG turboprops van Silver Flight (PH-SFG, PH-SFH en PH-SFI) zijn overgevlogen naar Budel (EHBD), kort na de faillissementsaanvraag van het bedrijf op 5 december 2023. Daar staan de toestellen sindsdien te wachten op wat komen gaat.

De drie PC-12/47E NGX toestellen van Silver Flight op Budel (met op de voorgrond een Daher TBM-940)

Rode cijfers

Uit het openbaar faillissementsverslag van 4 januari 2024 blijkt dat de curator zoekt naar een mogelijke doorstart. Silver Flight heeft zelf haar faillissement aangevraagd nadat de laatste drie jaar steeds verder oplopende rode cijfers werden geschreven. In 2023 was tot december de omzet €2,9 miljoen, maar het verlies was over die periode €1,9 miljoen. Er stonden negentien medewerkers op de loonlijst.

PH-SFH en PH-SFG Pilatus PC-12/47E NGX

Het bedrijf wijt haar faillissement aan een aantal factoren:

    • Het uitblijven van een nieuwe investeerder in Silver Flight;
    • Een grote klant bleek onvoldoende in staat om de facturen te voldoen;
    • De gemaakte kosten voor de opbouw en groei van Silver Flight resulteerden onvoldoende in de omzetgroei van het bedrijf, waardoor de kosten te veel opliepen. Acquario Invest B.V was, als de aandeelhouder van Silver Flight, niet langer bereid deze tekorten (alleen) aan te vullen.
PH-SFI Pilatus PC-12/47E NGX

Geleased

De drie Pilatus PC-12’s waren geleased van Silver Flight Lease B.V., ook een onderdeel van de aandeelhouder Acquario Invest B.V. Zij zijn dan ook de eigenaar van de toestellen. Momenteel staat alleen bij de PH-SFG Silver Flight B.V. nog als houder vermeld.

PH-SFG Pilatus PC-12/47E NGX (Schiphol, 30 december 2022)

Sinds 2019

Silver Flight B.V. werd op 6 juni 2019 opgericht en hield kantoor op Schiphol Oost. Per 17 november 2023, minder dan een maand voorafgaand aan het faillissement, werd de bedrijfsnaam gewijzigd in Aviation Air Service B.V. De handelsnaam Silver Flight bleef, net als de website www.silverflight.nl. Deze laatste is overigens, in tegenstelling tot de rest van het bedrijf, nog wel “in de lucht”.
In de eerste periode was Silver Flight actief met één Pilatus PC-12/4E, de PH-SFF. Dit toestel was in bedrijf van augustus 2020 tot en met maart 2022. Hierna is dit toestel afgestoten en verkocht. Daarna kwamen de drie nieuwere PC-12/47E NGX’en in de vloot, de PH-SFG in maart 2022, de PH-SFH in juni 2022 en de PH-SFI in mei 2023.

De PH-SFF Pilatus PC-12/47E was tot voorjaar 2022 actief en werd daarna vervangen door de PC-12/47E NGX toestellen
PH-SFG Pilatus PC-12/47E NGX
PH-SFH Pilatus PC-12/47E NGX
PH-SFI Pilatus PC-12/47E NGX

AOC

Silver Flight beschikt over een vergunning van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, een zogenoemde AOC (Air Operator Certificate). Deze AOC is verbonden aan de PC-12’s waar commercieel mag worden gevlogen (de vergunde activiteit). De curator probeert, in overleg met de ILT, de eigenaar van de vliegtuigen en bepaalde noodzakelijke operationele personen, deze AOC in stand te houden voor een mogelijke doorstart. Laten we hopen dat dit kans van slagen heeft, want de toestellen werkloos te laten staan is zeker niet de beste optie. De tijd zal het leren wat er voor oplossing komt. Voorlopig verblijven de Pilatussen op Budel, waar ook een onderhoudscentrum voor dit vliegtuigtype gevestigd is.

Lees ook:

Een gedachte over “Pilatus PC-12’s van Silver Flight in opslag op Budel

  1. Ik verwacht niet 123 dat er een partij in gaat stappen.
    Voor mij was het faillissement geen verassing, men vloog veel te weinig om de kosten te dekken. Het idee was leuk, de uitvoering was ook niet altijd even vlekkeloos, als je het mij vraagt. Jammer, maar helaas als zovele niet geslaagd.

Geef een reactie