Sinds pas past OO-PAS als PH-HCX in vloot HeliCentre

PH-HCX Airbus Helicopters H135

Lelystad Airport, 23 februari 2024 – Bij HeliCentre heeft men opnieuw een Airbus Helicopters H135 aan de vloot toegevoegd, de PH-HCX. Op 16 januari 2024 had men afscheid genomen van de PH-WTG, hun eerste H135. Dit toestel is op die dag als SX-HRE naar Griekenland vertrokken. Kennelijk miste men dit type toch wel een beetje, want al op 23 januari 2024 meldde de Belgische Airbus Helicopters H135 met de registratie OO-PAS zich voor de deur van HeliCentre.

De PH-WTG Airbus Helicopters EC135 P2+ werd in januari 2024 verkocht…
…en vertrok naar Griekenland als SX-HRE

Heli-Business

De OO-PAS stond pas sinds 5 maart 2020 in het Belgische luchtvaartregister ingeschreven. Deze heli is in december 2019 gebouwd in het Duitse Donauwerth en heeft met de tijdelijke testregistratie D-HCBA gevlogen.

De OO-PAS Airbus Helicopters H135 was wel eens eerder op Lelytad, zoals hier op 9 april 2021

Met dat kenmerk is het toestel op 17 februari 2020 naar België afgeleverd. De operator in België was Heli-Business en de OO-PAS stond gestationeerd op de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem (EBKT).

PH-HCX Airbus Helicopters H135

Here to stay

In de dagen na aankomst zijn nog een paar vluchten vanaf Lelystad Airport gemaakt als OO-PAS. De laatste vlucht als OO-PAS was op 2 februari 2024. Al snel werd duidelijk dat het toestel “here to stay” was. Op 7 februari 2024 werd dan ook de registratie PH-HCX voor deze H135 vastgelegd.

Over “OO-PAS” is een zwarte sticker geplakt met daaroverheen in het geel de nieuwe registratie PH-HCX

De PH-HCX is een Airbus Helicopters H135. Dat is eigenlijk een commerciële benaming van de vroegere Eurocopter EC135. De officiële typeaanduiding is EC135 PH3. Het constructienummer van dit exemplaar is 2108. Dit toestel is een stuk jonger dan de PH-WTG, dat toestel uit 2015 had 1067 als constructienummer.

Het typeplaatje van de PH-HCX Airbus Helicopters H135

Kleur

Met de komst van de PH-HCX is er wat meer kleur in de hangaar van HeliCentre gekomen. De huidige huisstijl lijkt heden ten dage overwegend zwart te zijn. Nu zit wel wat zwart aan dit toestel, maar door de felgele kleur is het een frisse verschijning en daarmee een aanwinst voor de Nederlandse helikoptervloot.

PH-HCX Airbus Helicopters H135
PH-HCX Airbus Helicopters H135

Lees ook:

Geef een reactie