Opnieuw Nieuw-Zeelandse helikopter op de koffie

ZK-HUY Bell 429 GlobalRanger

Lelystad Airport, 13 maart 2024 – Op Lelystad Airport is momenteel de Nieuw-Zeelandse helikopter ZK-HUY aanwezig. Deze Bell 429 GlobalRanger (c/n 57436) bezocht eerder in januari 2023 de Flevopolder. Toen stond de helikopter een aantal weken gestald in de hangaar bij Zeusch Aviation. Nu biedt HeliCentre onderdak aan deze forse en luxe helikopter.

ZK-HUY Bell 429 GlobalRanger
Het typeplaatje van de ZK-HUY Bell 429 GlobalRanger

Graeme Hart

Het toestel is eigendom van de Nieuw-Zeelandse miljardair Graeme Hart. Hij wordt gezien als de meest gefortuneerde man “down under”. Naast verplaatsing door de lucht mag deze eigenaar zich ook vervent watersportliefhebber noemen. Eentje van de buitencategorie dan wel te verstaan. Hij bezit namelijk een luxe superyacht met daarbij, als volgschip, een superyacht support vessel. In januari 2023 berichtten we al eens over de helikopter en het supportschip genaamd ‘U-81’. Dat schip lag toen in Amsterdam-Noord in de haven.

ZK-HUY Bell 429 GlobalRanger

Ulysses

Het bezoek van de ZK-HUY aan Nederland heeft alles te maken met het nieuwe schip dat de eigenaar binnenkort afgeleverd krijgt. Bij Feadship in Makkum is namelijk gewerkt aan de 103-meter lange Ulysses gewerkt. Dit schip, met projectnaam Feadship 1011, heeft een elegant ontwerp en is voorzien van geweldig mooie raampartijen voor een gegarandeerd spectaculair zicht naar buiten. Verder beschikt de Ulysses over vier hot tubs in de openlucht, een zwembad en een helikopterdek met daarin een verborgen hangaarruimte.

De Ulysses tijdens een vaarproef (Foto: Feadship)

Op het schip kunnen twintig passagiers meevaren. Die worden dan door dertig man personeel in de watten gelegd. De indeling van het schip is als volgt:

  • Eigenaarsdek: Eigenaars hut
  • Zwembaddek: Twee VIP staterooms, kapiteinshut en scheepskantoor
  • Hoofddek: Zeven hutten met plaats voor veertien gasten
  • Benedendek: Twintig hutten voor de bemanning, inclusief een medische ruimte
De Ulysses bij de scheepswerf in Makkum (Foto: Feadship)

Vaarproeven

Eind november 2023 zijn de eerste vaarproeven met het schip gedaan. Het schip is daarbij in Amsterdam gesignaleerd en heeft vanuit Den helder proeven op de Noordzee gedaan. Als we op Shipfinder kijken, dan zien we dat het schip momenteel in een industriehaven in Harlingen ligt. Het zou ons niet verbazen als de ZK-HUY hier ook één dezer dagen opduikt en dat het de Ulysses heel binnenkort aan de eigenaar wordt afgeleverd. Het volgschip, de U-81, verblijft overigens momenteel in Kroatië.

De Ulysses (Foto: Feadship)

Route naar Lelystad

Nadat de ZK-HUY op zaterdag 9 maart 2024 vanaf de heliport Ottobrunn (EDMR) bij München was vertrokken kwam het, via een tussenstop op Siegerland (EDGS), aan op Lelystad Airport. Daar landde de heli op één van de verrijdbare helipads en werd vrijwel gelijk en zeer behoedzaam de hangaar ingereden. Daarbij was het wel even passen en meten of het toestel naar binnen kon. Er zat uiteindelijk niet veel, maar wel voldoende, ruimte tussen het puntje van de staart en de bovenkant van de hangaar opening.

De ZK-HUY Bell 429 GlobalRanger wordt met een trekkertje behoedzaam naar binnen gereden
De staart van de ZK-HUY Bell 429 GlobalRanger paste net door de deur
Kort na aankomst stond de ZK-HUY Bell 429 GlobalRanger op zijn tijdelijke plek bij HeliCentre

Lees ook:

Geef een reactie