LX-PCJ van Jetfly doet een Zweeds retourtje vanaf Lelystad Airport

LX-PCJ Pilatus PC-24 (c/n 297)

Lelystad Airport, 15 maart 2024 – De LX-PCJ van Jetfly Aviation S.A. was er deze dag al vroeg bij. Deze Pilatus PC-24 (c/n 297) was rond 07:45u gestart vanaf Luxembourg-Findel (ELLX) om zo’n veertig minuten later VFR baan 23 van Lelystad Airport aan te vliegen.

LX-PCJ Pilatus PC-24 (c/n 297) on short final runway 23

Met vijfentwintig jaar ervaring en 250.000 vlieguren is Jetfly zeer goed thuis in de branche voor gedeelde eigendom van vliegtuigen in Europa voor zowel de zakelijke als particuliere klanten. De vloot bestaat uit Pilatus PC-12 en PC-24 toestellen.

LX-PCJ Pilatus PC-24 (c/n 297)

Lima

Na de landing – onder grijze omstandigheden – werd naar het Lima-platform getaxied. Helaas worden tegenwoordig bijna alle bizjets afgehandeld op het platform voor de nieuwe terminal. Was dit eerst alleen bij de “grote jongens” als Gulfstreams of Falcon 7X/8X’en, vanwege de conditie van taxibaan Sierra worden nu ook lichtere en kleinere bezoekers via November geleid na de landing. Hierdoor zijn de opties voor het fotograferen beperkter geworden.

LX-PCJ Pilatus PC-24 (c/n 297)

Boterhammen

In de planning stond dat de LX-PCJ binnen een half uur weer zou vertrekken. Tanken was niet nodig, catering was wel gewenst en die stond bij de landing dan ook gereed. De boterhammen werden achter de follow-me aan naar de Pilatus gebracht. Kort daarop arriveerden ook de passagiers.

LX-PCJ Pilatus PC-24 (c/n 297) met een spiegelbeeld-grapje

Ängelholm

De LX-PCJ, met vluchtnummer JFA46A en roepnaam “Mosquito 46A”, vertrok richting Ängelholm (ESTA) in Zweden. De zonnestralen waren deze dag zeer gelimiteerd aanwezig. Het voelde dan ook als een winnend lot dat de zon scheen bij vertrek. Het door de Franse ontwerper Philippe Starck bedachte uiterlijk van de PC-24 kwam hierdoor veel beter tot zijn recht.

LX-PCJ Pilatus PC-24 (c/n 297)  “V-rotate”

In het kader van “what goes up, must come down” bracht de Pilatus aan het begin van de avond de passagiers weer netjes terug. Ook nu weer via het Lima-platform. De Pilatus, moe van de werkdag, maakte zich vervolgens op voor twee overnachtingen in de Flevopolder.

LX-PCJ Pilatus PC-24 (c/n 297) op weg naar Zweden

In aanbouw

We zagen deze PC-24 niet voor het eerst vandaag. In oktober 2022, toen het toestel nog in aanbouw was, kregen we hem al eens voor de lens bij de fabriek van Pilatus in het Zwitserse Stans.

(LX-PCJ) Pilatus PC-24 (c/n 297) tijdens het doorschuiven op de productielijn (Stans, 20 oktober 2022)

Toen was het toestel nog niet aan vliegen toe. Er stond ook nog geen registratie op. Identificatie lukte via het constructienummer dat op de romp stond tijdens het fabricageproces. Op 13 december 2022 werd de PC-24 ingeschreven met de Zwitserse testregistratie HB-VSX. Deze werd na 16 februari 2023 verruild voor het Luxemburgse kenmerk LX-PCJ.

De motobeplating is nog niet aanwezig bij de (LX-PCJ) Pilatus PC-24 (Stans, 20 oktober 2022)
(LX-PCJ) Pilatus PC-24 (c/n 297) met een papier bij de deur waarop 297 staat (Stans, 20 oktober 2022)

Geef een reactie