Wereldse boswachter treft zwerver aan in Harlingen

ZK-HUY Bell 429 GlobalRanger aan boord van de Ulysses in Harlingen

Lelystad Airport / Harlingen, 15 maart 2024 – De ZK-HUY Bell 429 GlobalRanger (c/n 57436) heeft deze dag voor het eerst kennis gemaakt met zijn nieuwe compagnon, het superyacht Ulysses. Deze Nieuw-Zeelandse GlobalRanger stond de laatste dagen gestald in de hangaar bij HeliCentre op Lelystad Airport. Hier hebben we eerder een artikeltje over gepubliceerd.

ZK-HUY Bell 429 GlobalRanger bij vertrek op Lelystad Airport

Wind mee

Al vroeg in de ochtend vertrok de ZK-HUY vanaf Lelystad Airport richting Harlingen. Na de start op het verrijdbare heliplatform werd nog even halt gehouden op de taxibaan om te checken of alle systemen up & running waren. Er stond een zuidwestenwindje, maar ondanks dat werd in noordoostelijke richting, me de wind mee, gestart (RWY05). Er was geen ander verkeer in het circuit en het was direct in de goede richting van de bestemming.

De ZK-HUY Bell 429 GlobalRanger vertrekt direct in noordelijke richting naar Harlingen

In minder dan een half uurtje vliegen werd de Friese havenstad bereikt. Hier werd de landing ingezet op de Ulysses.

De route van de ZK-HUY in de buurt van Harlingen

Afbouw in Harlingen

In de Industriehaven van Harlingen is de scheepswerf Feadship druk bezig met de afbouw van de 103-meter lange Ulysses. Dit fonkelnieuwe superyacht is voor Graeme Hart, de meest gefortuneerde inwoner van Nieuw-Zeeland. De kiellegging van de Ulysses was als Feadship Project 1011 bij Zwijnenburg in Capelle aan den IJssel. Sinds juli 2023 was het schip bij Feadship in het Friese Makkum aangekomen. Sinds november 2023 vinden er vaarproeven met het schip plaats. Voor de afbouw is tijdelijk een insteekhaven in Harlingen in gebruik genomen. Om deze insteekhaven staan tal van containers en portocabins voor het aflever gereed maken van dit prestigieuze schip.

De Ulysses met de ZK-HUY Bell 429 GlobalRanger in de industriehaven van Harlingen

Hangaar in de boeg

Eén van de opmerkelijke zaken van dit schip is het helikopterdek. Deze bevindt zich voor op het dek van het schip. Nu komt een helikopterdek wel vaker voor op schepen, maar deze is ook nog eens voorzien van een hangaar die zich benedendeks bevindt. Net als bij een vliegdekschip kan bij de Ulysses een helikopter met een lift in de boeg van het schip verzonken worden. Een technisch hoogstandje!

De ZK-HUY Bell 429 GlobalRanger is een stukje verzonken in de boeg van de Ulysses

Na aankomst werd de ZK-HUY een stukje naar beneden gebracht. Medewerkers van Feadship waren daar druk bij bezig. Te zien was dat voor gebruik het helikopterdek verbreed kan worden door het uitschuiven van panelen aan stuur- en bakboordzijde van het schip. Of dit nu is om meer ruimte bij de landing van de helikopter te bieden of om ruimte te maken zodat de heli naar beneden gebracht kan worden weten we (nog) niet.

Het helidek op de neus van de Ulysses met in rood aangegeven waar het dek kan uitschuiven (Foto: Feadship)

Als de helikopter op de “H” landt moet deze daarna wel iets naar achteren geschoven worden om op de lift te kunnen laten zakken. De ZK-HUY stond volgens ons iets voorbij de “H” geparkeerd.

Hier is goed te zien dat het helidek is uitgeschoven in de breedte

De rotorbladen van de Bell 429 waren niet ingeklapt. Hierdoor kon naar onze inschatting op dat moment het toestel niet helemaal benedendeks opgeborgen worden.

U-81 support vessel

Het is niet gezegd dat de ZK-HUY permanent op de Ulysses zal verblijven. Er is namelijk nog een tweede schip, de U-81, welke als superyacht support vessel dient. De U-81 kan zich in de schaduw van de Ulysses ophouden en biedt nog meer faciliteiten die op dat moment niet op het hoofdschip (Ulysses) aanwezig zijn. Denk hierbij aan speedboten, jetski’s en dergelijke. Maar er is ook een fors helikopterdek op de U-81 aanwezig om gasten en/of personeel heen en weer te brengen. Over de U-81 hebben we in januari 2023 al eens een artikel gemaakt. Dat was op het moment dat de ZK-HUY voor het eerst op Lelystad Airport verbleef.

U-81 Superyacht Support Vessel (Amsterdam-Noord, 18 januari 2023)

Zwerver

Nog even iets over de naam van dit superyacht. De naam “Ulysses” is afgeleid van de Latijnse naam “Ulixes”, die op zijn beurt afkomstig is van de Griekse naam “Odysseus”. Odysseus was een legendarische figuur uit de Griekse mythologie, vooral bekend vanwege zijn rol in het epos “Odyssee” van de dichter Homerus.

ZK-HUY Bell 429 GlobalRanger op de Ulysses

De betekenis van de naam “Ulysses” is niet helemaal vastgelegd, maar het wordt vaak geassocieerd met de Griekse woorden “oud”, wat “hater” betekent, en “lusso”, wat “dwaler” of “zwerver” betekent. Dus de naam “Ulysses” wordt vaak geïnterpreteerd als “de dwaler” of “de zwerver”.

ZK-HUY Bell 429 GlobalRanger op de Ulysses

De naam “de zwerver” past wel voor een schip dat over de wereldzeeën zal gaan dwalen. De helikopter heeft als benaming GlobalRanger van Bell meegekregen. Je zou dus kunnen zeggen dat de “wereldse boswachter” de “zwerver” heeft gevonden.

ZK-HUY Bell 429 GlobalRanger half verzonken in de boeg van de Ulysses

Lees ook:

Geef een reactie