Bike, beer, bank

T7-DPR Dassault Falcon 900LX

Schiphol, 19 maart 2024 – De Dassault Falcon 900LX met de registratie T7-DPR is nog een vers exemplaar. Het constructienummer is 332 en het toestel vliegt nog maar sinds december 2023. De testregistratie was F-WWVC. Het toestel werd in december 2023 afgeleverd vanuit de Dassault vestiging op Little Rock (Arkansas). In Little Rock worden de Falcon bizjets voorzien van hun in- en exterieur en verder aangepast aan de klantwensen.
De T7-DPR vloog tussen tussen 21 en 23 december 2023 van de Amerikaanse Dassault vestiging in Little Rock (21/12) naar Payerne in Zwitserland(22/12). Vervolgens naar Aarhus in Denemarken (22/12) en daarna naar Le Bourget bij Parijs (22/12) en Luton bij Londen (23/12).
Op 19 maart 2024 kwam het toestel vanuit Berlijn naar het onderhoudsbedrijf Jet Support op Schiphol-Oost. Hier verbleef het toestel tot de volgende dag om daarna, via Zürich, naar Milaan te vertrekken.

T7-DPR Dassault Falcon 900LX

Tinkov

Het is niet altijd eenvoudig om de eigenaar van een privétoestel te achterhalen. Behalve als het toestel daar zelf aanknopingspunten voor levert. In dit geval zien we dat de T7-DPR een opvallend logo in de staart heeft. Dit is het logo dat de Rus Oleg Tinkov gebruikt(e) voor zijn bedrijven.

Het logo in de staart van de T7-DPR Dassault Falcon 900LX

Goeie Rus

Oleg Joerjevitsj Tinkov is een Russisch ondernemer en voormalig amateur wielrenner. Maar voordat er nu allemaal alarmbellen afgaan, Tinkov is een “goeie Rus”. Die bestaan ook nog, laten we dat niet vergeten. Hij stond weliswaar tot juli 2023 op de Britse sanctielijst van Russen van wie het vermogen bevroren was, alleen hij is na onderzoek van deze lijst afgehaald. Tinkov heeft zijn vermogen op een nette manier vergaard en hij heeft duidelijk afstand genomen van de Russische overheid en hun oorlogsdaad om Ukraïne binnen te vallen. Sterker nog, hij heeft afstand gedaan van zijn Russisch staatsburgerschap.

Tinkoff bier met boven de “T” hetzelfde logo als op de Falcon 900LX

Bike, beer, bank

Tinkov was de oprichter van de brouwerij Tinkoff en bouwde met de kredietkaartmaatschappij Tinkoff Credit Systems een groep uit die hem miljonair maakte. De brouwerij werd in 2005 voor een bedrijfswaarde van €167 miljoen aan Inbev verkocht. Inmiddels is het biermerk Tinkoff niet meer op de markt.

Wielerploeg Tinkoff-Saxo in 2015 (Foto: Tinkoff-Saxo)

De zakeman bleef zijn passie voor de wielersport behouden. Hij was namelijk de man achter de wielerploeg Tinkoff. Eerder sponsorde hij deze ploeg al onder de namen Saxo Bank-Tinkoff Bank, Team Saxo-Tinkoff en Tinkoff-Saxo. Eind 2013 werd hij eigenaar en hoofdsponsor. Tussen 2006 en 2008 sponsorde hij de wielerploeg Katjoesja onder de namen Tinkoff Restaurants en Tinkoff Credit Systems.

T7-DPR Dassault Falcon 900LX

Eerdere Falcons

Deze nieuwe Falcon 900LX is niet het eerste privévliegtuig van Tinkov. Al eerder vlogen er een aantal Falcons met de registratie M-TINK. We noemen:

  • M-TINK Dassault Falcon 2000LXS [253] in 2013
  • M-TINK Dassault Falcon 900LX [277] in 2014
  • M-TINK Dassault Falcon 7X [266] in 2016
  • M-TINK Dassault Falcon 8X [450] in 2019

Al deze Falcons waren voorzien van hetzelfde kleurenschema en logo als nu de T7-DPR.

Bronvermelding: Wikipedia

Geef een reactie