Citationjet van Starjet Aviation met een leuke twist in de registratie

D-ISIR Cessna 525 CitationJet CJ1+

Lelystad Airport, 21 april 2024 – Op de zondagmiddag kwam er op Lelystad Airport een Cessna Citationjet op bezoek. Het betreffende toestel was de D-ISIR en dat is een Cessna Citationjet CJ1+. Deze kleine bizjet stamt uit 2009 en heeft c/n 525-0690. Tussen 2009 en 2021 vloog dit toestel al HB-VWM bij Nomad Aviation AG.

Zwitsers

De D-ISIR maakt deel uit van de vloot van Starjet Aviation. En hoewel de registratie van het toestel doet vermoeden dat dit een Duitse chartermaatschappij is, komt de onderneming uit Zwitserland. De thuisbasis is Sion. Daar kwam de D-ISIR vandaag ook vandaan. Starjet Aviation vliegt met een aantal Cessna Citationjets.

In het logo van Starjet Aviation zit duidelijk een Zwitsers vlaggettje

IATA-code

De toestellen in de vloot zijn allemaal Duits geregistreerd. Daarbij is het wel grappig om te zien dat daar bij een aantal een duidelijke verwijzing naar Zwitserland inzit. Vliegvelden hebben doorgaans een vierletter ICAO (International Civil Aviation Organization) code-benaming. Internationale velden hebben daarnaast ook van de IATA (International Air Transport Association) nog een drieletter-code gekregen. Zo is Lelystad Airport voor de ICOA ‘EHLE’ en voor de IATA ‘LEY’.

Zwitserse luchthavens

Een aantal van de Cessna’s van Starjet heeft een IATA-code van een Zwitserse luchthaven in de registratie verwerkt. Zo is de D-ISIR een verwijzing naar ‘SIR’; Aéroport de Sion.

De registratie D-ISIR is een verwijzing naar de luchthaven van Sion

Maar ook komt bij Starjet Aviation de Citationjet D-IZRH voor. Dat staat voor ‘ZRH’; Flughafen Zürich. Dan is er nog de D-IBRN. Die is vernoemd naar ‘BRN’; Flughafen Bern-Belp. En tenslotte is er nog de D-IGVA. En ‘GVA’ is de IATA aanduiding van Aéroport International de Genève. Al met al een creatieve manier om registraties voor de vloot te kiezen.
Starjet Aviaton heeft nog een paar Citationjets, maar daar kunnen we niet zo snel een IATA-code uit destilleren. Dat zij de D-IXXO, D-CNOX en D-IFIS. We waren tot nu toe alleen de D-IFIS eerder tegengekomen van de luchtvaartonderneming.

D-IFIS Cessna 525A CitationJet CJ2+ van Starjet Aviation heeft geen verwijzing naar een IATA-code (Genève, 24 mei 2022)

En weer vertrokken

De D-ISIR werd deze middag afgehandeld op het Delta-platform, nabij de toren. Aan het eind van de middag vertrok het kistje weer, nu richting Mönchengladbach.

De D-ISIR Cessna 525 CitationJet CJ1+ vertrok aan het einde van de middag naar Mönchengladbach

Geef een reactie