HB-EVT SIAI-Marchetti F.260 wieder in der Schweiz

HB-EVT SIAI-Marchetti F.260

Bern – Belp, 28 april 2024 – Vanaf Bern-Belp (LSZB) zagen we de HB-EVT starten. Dit is een SIAI-Marchetti F.260. Dit toestel met bouwjaar 1973 is inmiddels de vijftig gepasseerd. Het constructienummer van dit toestel is 2-57. De F.260 heeft zijn oorspronkelijke kleuren nog en die staan dit Italiaanse raspaard goed!

HB-EVT SIAI-Marchetti F.260

Op de onvolprezen SIAI-Marchetti website van Hendrik van der Veen een is te vinden dat dit toestel aanvankelijk als YV-TACX voorbestemd was om naar Venezuela te gaan. Dat is niet doorgegaan en begin 1973 heeft het toestel korte tijd als I-RAIB gevlogen. Per 16 maart 1973 werd de F.260 in Zwitserland ingeschreven als HB-EVT. Die inschrijving duurde tot 19 oktober 2015. Toen werd de kist overgeschreven naar het luchtvaartuigregister van San Marino. De registratie werd T7-AMC.

HB-EVT SIAI-Marchetti F.260

Maar de breuk met Zwitserland bleek niet definitief. Op 26 september 2023 werd de F.260 opnieuw in Zwitserland ingeschreven. Daarbij werd het oude kenmerk, HB-EVT, in ere hersteld. De thuisbasis van het toestel is Lachen (LSPW)

HB-EVT SIAI-Marchetti F.260

Sinds 5 oktober 2023 vliegt het toestel weer als HB-EVT rond. Er wordt spaarzaam en vooral lokaal mee gevlogen. Tot nu toe is het toestel alleen een keer op Altenrhein en Grenchen geweest. Daar is vandaag Bern-Belp bijgekomen. Na een verblijf van bijna twee uurtjes vertrok het toestel weer van Bern huiswaarts naar Lachen. Lachen toch!?

HB-EVT SIAI-Marchetti F.260

In Zwitserland staan momenteel maar liefst negen F.260’s ingeschreven. Daaruit valt te concluderen dat dit klassieke vliegtuig geliefd is om rond de Alpen te vliegen is. Ingeschreven staan de HB-EGO/-EJO/-EKJ/-EML/-ERJ/-EVT/-EWQ/-KOY/-KTG.

Bronvermelding: www.siai-marchetti.nl

Geef een reactie