Voor het eerst een Cessna 700 Citation Longitude op Lelystad Airport

OK-JRE Cessna 700 Citation Longitude

Lelystad Airport, 24 april 2024 – Tot deze dag was er nog niet eerder op Lelystad Airport een Cessna 700 Citation Longitude geland. In de middag arriveerde met een pittig crosswindje vanuit Václav Havel Airport Prague (LKPR) de OK-JRE. Dit toestel is eigendom van UG Jet, s.r.o. en wordt gevlogen door Smartwings a.s. Het bouwjaar van deze bizjet is 2022 en het c/n is 700-0068.

OK-JRE Cessna 700 Citation Longitude

De Cessna 700 Citation Longitude komt in Europa nog bijna niet voor. Er zijn inmiddels zo’n 120 toestellen gebouwd en die vliegen vrijwel allemaal met een Amerikaanse registratie rond. In de Europese registers komen we deze OK-JRE tegen en de T7-KFL in het register van San Marino. Alleen dat laatste toestel vliegt voor een eigenaar in Zuid-Afrika. De OK-JRE is dus op dit moment nog de enige Europees geregistreerde Cessna 700 Citation Longitude die ook in Europa operationeel is.

OK-JRE Cessna 700 Citation Longitude

Op 8 oktober 2016 maakte het eerste prototype van de Longitude haar eerste vlucht. Certificering door de Amerikaanse FAA volgde op 21 september 2019. De eerste Longitude werd daarna op 31 december 2019 aan NetJets afgeleverd. Deze onderneming heeft maar liefst 150 exemplaren van dit model besteld, waarvan er al een aantal zijn afgeleverd. Sinds 13 juli 2021 bezit Cessna voor dit model ook de Europese EASA-typegoedkeuring. Dat maakte de weg vrij voor de OK-JRE om in Tsjechië ingeschreven te worden per 5 mei 2022.

De N703DL is het derde prototype van de Cessna 700 Citation Longitude (Genève, 22 mei 2017)

De Cessna 700 Citation Longitude is momenteel het vlaggenschip in de vloot bij Cessna. Dit model is voortgekomen uit de Cessna 680A Citation Latitude. Er zijn alleen wel duidelijke verschillen. De cabine van de Longitude is meer dan een meter langer en het toestel is overall 3,4 meter langer dan de Latitude.

Uit de Cessna 680A Citation Latitude, zoals deze OE-GGM, is de Longitude ontwikkeld (Lelystad, 22 april 2022)

Verder heeft de Longitude een T-staart, zoals we die kennen van de eerdere Cessna 750 Citation X. Naast twee piloten is er plek in het toestel voor negen passagiers.

De T-staart kwamen we eerder tegen bij de Cessna 750 Citation X, zoals deze PH-NNX (Lelystad, 8 november 2021)

De range van de Longitude is 3.500 NM ten opzicht van 2.700 NM bij de Latitude. In snelheid wint de Longitude het eveneens met een maximale kruissnelheid van 483 KTS ten opzicht van 446 KTS bij zijn kleinere broertje.

OK-JRE Cessna 700 Citation Longitude

De vlucht van de OK-JRE vanuit Praag duurde nét iets meer dan een uur. Na de landing werd geparkeerd op het Lima-platform. Hier konden de passagiers instappen. Een klein uurtje later vertrok de OK-JRE weer, nu richting Frankfurt.

OK-JRE Cessna 700 Citation Longitude
OK-JRE Cessna 700 Citation Longitude

2 gedachten over “Voor het eerst een Cessna 700 Citation Longitude op Lelystad Airport

  1. Leuk gezegd: Naast de piloten is plaats … Maar daar lijkt de romp toch echt te smal voor. Ik heb wel eens ontwerpen gezien met een heel brede cabine: vliegende vleugels. (Dit is niet bedoeld als kritiek, maar als grapje. Ik blijf je berichten met veel genoegen volgen.)

  2. Hallo Berend Jan,

    Op 8 maart jl. was er een Ce700 van NetJets op Schiphol, de N853QS. Weet niet of dat een one-off was.

    Groet,
    Jan Buitenhuis

Geef een reactie