J-5001 F/A-18C Hornet is de testmachine van de Armasuisse

J-5001 McDonnell Douglas F/A-18C Hornet – Swiss Air Force

Meiringen, 1 – 7 mei 2024 – In de loop der jaren hebben we de meeste Zwitserse McDonnell Douglas F/A-18C en D Hornets wel gezien. Eentje die tot nu ontbrak in het lijstje was de J-5001. Dit is de eerste en oudste Hornet van de zesentwintig eenzitters (F/A-18C) die de Zwitserse luchtmacht geleverd heeft gekregen (naast een achttal F/A-18D tweezitters). Van de F/A-18C Hornets zijn er vijfentwintig in licentie gebouwd bij Swiss Aircraft & Systems Enterprise Corporation (S+F) in Emmen in Zwitserland. Alleen de J-5001 (en de inmiddels verongelukte tweezitter J-5231) zijn bij de McDonnell Douglas Aircraft Corporation in St. Louis in de Verenigde Staten gebouwd. De J-5001 is voluit een F/A-18C-48-MC en heeft constructienummer 1316/SFC001.

J-5001 McDonnell Douglas F/A-18C Hornet – Swiss Air Force

Voordat de J-5001 naar Zwitserland is afgeleverd is deze Hornet onderworpen aan een uitgebreid testprogramma in Patuxent River en China Lake in de Verenigde Staten. Deze Hornet wordt door de luchtmacht en RUAG gebruikt als testvliegtuig voor updateprogramma’s, technische modificaties, integratie van nieuwe wapensystemen en algemene prestatietesten.

De J-5001 steekt na de landing de openbare weg over richting de Kavernen

In 2007 hebben de Zwitserse Hornets een uitgebreide update gekregen. Voor dat doel is de J-5001 voor negen maanden naar de Verenigde Staten geweest om bij Lake China en Holloman testen uit te voeren met echte raketten. In die periode zijn veertien Raytheon AIM-9X Sidewinder en AIM-120B AMRAAM air-to-air missiles afgevuurd, onder ander op onbemande McDonnell Douglas QF-4 Phantoms. Er is alleen met luchtverdedigingswapens geschoten omdat de Zwitserse Hornets alleen ingezet worden voor luchtverdediging en niet voor aanvallen op gronddoelen.

J-5001 McDonnell Douglas F/A-18C Hornet met de markeringen van de afgevuurde live missiles

Van de Zwitserse Hornets zijn met de J-5001 verreweg de meeste live wapens afgeschoten. Om dit te markeren zijn aan de linkerkant van de cockpit afbeeldingen te zien van de raketten die ooit zijn afgevuurd. Hierbij zitten ook raketten die niet in de inventaris van de Zwitserse luchtmacht zijn terechtgekomen. Deze markeringen maken de F/A-18C bijzonder.

J-5001 McDonnell Douglas F/A-18C Hornet taxiet in een mooi landschap

Meestal verblijft de J-5001 op de vliegbasis Emmen, nabij Luzern. De J-5001 vloog begin mei 2024 haar rondjes mee in de missies die vanaf Militärflugplatz Meiringen plaatsvonden.

J-5001 McDonnell Douglas F/A-18C Hornet – Swiss Air Force
J-5001 McDonnell Douglas F/A-18C Hornet start in de regen

 

Een gedachte over “J-5001 F/A-18C Hornet is de testmachine van de Armasuisse

  1. Ik ben de J-5001 over de jaren meerdere keren vanaf Payerne zien vliegen. Voor zover mij bekend is deze Hornet na afsluiting van de tests gewoon in squadrondienst gekomen. Ze hebben nogal wat Hornets verloren, dus een groot tekort aan toestellen. Al is dat iets minder geworden sinds de PC-21 in dienst is gekomen en de tweezits Hornets niet meer als trainer hoeven dienst te doen.

Geef een reactie