Jonge Pilatus PC-12 vliegt uit, maar keert weer terug op het nest

HB-FRW Pilatus PC-12/47E NGX [2369]
Stans – 8 mei 2024 – De zilverkleurige Pilatus PC-12/47E NGX [2369], met de testregistratie HB-FRW, was op 6 mei 2024 vanaf Stans / Buochs in Zwitserland vertrokken voor zijn afleveringsvlucht naar de Verenigde Staten. De bestemming is doorgaans de Pilatusvestiging bij Broomfield in de staat Colorado. De standaard route is dan na vertrek vanaf Stans, tanken op Prestwick (EGPK) en doorvliegen naar Reykjavik (BIRK) voor een nachtstop. Dan de volgende dag door naar Iqaluit (CYFB) in Canada voor een tankstop en Thunder Bay (CYQT) voor een tweede nachtstop. De derde dag wordt dan doorgevlogen naar Rocky Mountain Metropolitan Airport (KBJC) bij Broomfield.

Omgekeerd

De HB-FRW vertrok op de tweede dag van zijn ferry flight vanaf Reykjavik richting het westen en klom uit tot 26.000ft. Na een half uur vliegen keerde het toestel echter weer om. En nog een half uur later stond de PC-12 weer aan de grond op Reykjavik. Kennelijk belemmerde een technisch probleem de voortzetting van de afleveringsvlucht.

De HB-FRW Pilatus PC-12/47E NGX [2369] keert na een half uur weer om richting Reykjavik (7 mei 2024)
Na opnieuw een nachtstop op Reykjavik werd besloten om terug te vliegen naar de fabriek in Zwitserland. Ook nu werd een tankstop op het Schotse Prestwick ingelast. Tegen het einde van de middag op 8 mei 2024 landde de HB-FRW weer terug op het nest. Na de douaneformaliteiten werd richting de fabriek getaxied.

De HB-FRW vloog via Prestwick op 8 mei 2024 weer terug naar de Pilatus fabriek in Stans
De HB-FRW Pilatus PC-12/47E NGX [2369] in de landing terug op Stans / Buochs

Primer, wit of zilver

De HB-FRW is in de basis zilvergrijs gespoten. Een aantal onderdelen, zoals de winglets, zijn nog in primer. Die worden in de Verenigde Staten gespoten.

Diverse delen, zoals de winglets zijn nog in primer

Tegenwoordig verlaten vrijwel alle PC-12’s voor het Amerikaanse continent in wit, zilver of primer de fabriek. De specifiek door de klant gewenste kleurstelling wordt dan aan de andere kant van de Oceaan aangebracht. Kennelijk is dat goedkoper.

Naast in zilver vertrekken de PC-12’s naar de Verenigde Staten in primer…
…of in wit

Vijfentwintigste HB-FRW

De testregistratie HB-FRW is bij dit toestel voor de vijfentwintigste keer in gebruik. De HB-FRW(25) heeft op 24 april 2024 voor het eerst haar motor gestart voor een test-run. De maiden flight van deze turboprop was op 26 april 2024. Een tweetal extra testvluchten werd uitgevoerd op 29 april 2024.

De HB-FRW Pilatus PC-12/47E NGX [2369] taxiet terug over de weg naar de fabriek
Na het nodige sleutelwerk zal ongetwijfeld een nieuwe poging ondernomen worden waarbij dit toestel zijn vleugels uitslaat richting de Verenigde Staten. We houden deze jongeling in de gaten!

Geef een reactie