Nieuwe bezems vegen schoon

Boschung Jetbroom 10000

Meiringen, 6 mei 2024 – De Zwitserse luchtmacht veegt sinds eind februari 2024 haar eigen (landings)straatje schoon met nieuwe bezems. Iedere morgen worden de landingsbanen op de militaire luchthavens van Meiringen, Payerne, Alpnach, Dubendorf, Locarno en Emmen schoongeveegd met grote stofzuigers. Sinds 1999 werd dat gedaan met een zestiental Zwitserse Boschung Jetbroom 8000’s. Deze machines vegen en zuigen niet alleen, in de winter kunnen ze de banen ook sneeuw- en ijsvrij maken.

De oude Boschung Jetbroom 8000 samen met de niewe Jetbroom 10000

Jetbroom 10000

Inmiddels zijn deze oude veegwagens aan vervanging toe en zijn ze opgevolgd door de Boschung JetBroom 10000. Armasuisse heeft in totaal negentien nieuwe Jetbroom 10000’s besteld. Deze reuzenstofzuigers kunnen zomer en winter ingezet worden. In de zomer zit er doorgaans een 4,2 meter brede borstel onder en in de winter kan er een grote sneeuwschuif van 6,4 meter voorop gemonteerd worden. Tien van de nieuwe machines kunnen worden uitgerust met een vloeistoftank voor gladheidsbestrijding. De “stofzak” van deze grote stofzuiger hoeft pas bij 9 m³ geleegd te worden, dus daar kan heel wat vuil in!

Boschung Jetbroom 10000
Boschung
De Jetbroom werd in 1985 ontwikkeld en is ‘s werelds eerste snelle sneeuwruimmachine voor gebruik op snelwegen en start- en landingsbanen. Het chassis, ontwikkeld en gepatenteerd door Boschung, is speciaal ontworpen om de borstel tussen de voor- en achteras te positioneren.

De Jetbroom serie, nu in zijn 5e generatie, biedt hetzelfde originele concept gecombineerd met de nieuwste technologieën. Het familiebedrijf Boschung is gevestigd op het civiele deel van Flugplatz Payerne.

Het oude model Boschung Jetbroom 8000 heeft jaren dienst gedaan

Om de Jetbroom voort te bewegen is een 450 pk (330 kW) sterke (EURO 6) dieselmotor aanwezig. Voor het aandrijven van de borstel en de “stofzuiger” is nog eens zo’n zelfde motor aanwezig.

Boschung Jetbroom 10000 “3” en “4”4 op de baan samen een crashtender van de brandweer

Inmiddels zijn er vier afgeleverd op de Militärflugplatz Meiringen en draaien de nieuwe machines hun rondjes. Tegen 07:00u gaan ze meestal met z’n tweeën voor een half uurtje de baan op om te vegen. Opvallend daarbij is dat het geluidsniveau van de Jetbroom 10000 lager ligt dan van zijn voorganger, de Jetbroom 8000. En dat is prettig als je vlak naast de baan slaapt. 😉

De oude Boschung Jetbroom 8000’s met sneeuwschuiver in hun hangaar op Meiringen

Op moment van schrijven werden de oude en de nieuwe machines nog door elkaar heen gebruikt. De oude Jetbroom 8000 zal eerdaags het veld ruimen.

Ook bij nat weer staat de Boschung Jetbroom 10000 zijn mannetje

 

 

Een gedachte over “Nieuwe bezems vegen schoon

Geef een reactie