PH-JBK Glasair Sportsman 2+2 met Thaise roots

PH-JBK Glasair Sportsman 2+2

Lelystad Airport, 16 mei 2024 – Van de PH-JBK Glasair Sportsman 2+2 zijn tot op heden nog geen waarnemingen te vinden op internet, laat staat dat er een foto online van staat. Op 15 mei 2024 dook het toestelletje ineens op in Lelystad, na een vlucht vanaf Groningen Airport Eelde. De dag daar weer voor was het toestel opgestegen op Vliegveld Hilversum en naar Eelde gevlogen. De PH-JBK werd voor de toren op het Delta-platform geparkeerd.

BvL

Het is best apart dat dit toestel tot u toe “onder de radar” is gebleven. De PH-JBK heeft namelijk al sinds 31 augustus 2021 een Bewijs van Inschrijving (BvI). Om er vervolgens mee te kunnen vliegen is een Bewijs van Luchtwaardigheid (BvL) nodig. Die kreeg deze homebuilt pas op 26 juli 2023 uitgereikt. Dat is dus bijna twee jaar later. Dat is best bijzonder, omdat doorgaans de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een vliegtuig weer doorhaalt in het register als er na een jaar na inschrijving nog geen BvL voor afgegeven is.

PH-JBK Glasair Sportsman 2+2

Thailand

Wat dit zelfbouwtoestel nog meer bijzonder maakt is dat de eigenaar, de oud luchtmachtvlieger J.F. (Jacob) Brouwer, helemaal in Thailand woont! Of dit toestel in Thailand gebouwd is of daar geweest is? We weten het niet. Tussen juli vorig jaar en nu hebben we geen vlucht van de PH-JBK kunnen ontdekken in de geschiedenis van ADSB-Exchange. Mocht iemand daar meer historie over kunnen delen, dan horen we het uiteraard graag!

PH-JBK Glasair Sportsman 2+2

Sequoia F.8L Falco

De PH-JBK is niet het eerste zelfbouwproject dat door deze bouwer is afgerond. Al in 1989 bouwde hij de PH-JFB. Dat is een Sequoia F.8L Falco [1228], Dit toestel is inmiddels verkocht, maar vliegt bij zijn huidige Italiaanse eigenaar nog altijd met de Nederlandse registratie.

PH-JFB Sequoia F.8L Falco (Henk Wadman)

Cessna 172P Skyhawk

Begin jaren negentig stond de PH-PEJ ook nog op naam van deze eigenaar. Dat was een Cessna 172P Skyhawk [17275401]. Dat toestel werd destijds gevlogen onder de handelsnaam Airstart.

PH-PEJ Cessna 172P Skyhawk

Zeven stuks

De PH-JBK is de zevende Glasair Sportsman die een PH-registratie heeft gekregen. Van de zes voorgaande toestellen staan er nu nog maar twee andere ingeschreven. De rest vliegt met een andere registratie of is uitgevlogen.

Registratie Type C/N Opmerking
PH-BIR Glasair Sportsman GS-2 7353 Eigenaar in Italië, cld 18-04-2017
PH-CAL Glasair Sportsman 2+2 0099 Eigenaar in Zweden
PH-HGE Glasair Sportsman GS-2 7397 to SE-XTX
PH-JAJ Glasair Sportsman 2+2 7294 to TF-BEE
PH-JBK Glasair Sportsman 2+2 7095 Eigenaar in Thailand
PH-JJK Glasair Sportsman 2+2 7137 ex N655SP, to LN-WWW
PH-SHC Glasair Sportsman 2+2 7254 Gestationeerd op EHLE

Vertrokken

Inmiddels is de PH-JBK op 18 mei 2024 weer vertrokken. De Glasair is toen weer naar Hilversum gevlogen. De dag daarop is de PH-JBK richting Frankrijk gegaan, vermoedelijk naar Merville Calonne (LFQT).

Lees ook:

Met dank aan Henk Wadman voor zijn bijdrage aan dit artikel.

Een gedachte over “PH-JBK Glasair Sportsman 2+2 met Thaise roots

  1. Als je zoekt op Hex 486259 pikt ADSB hem 11.5.24 voor het eerst op in de buurt van Nantes op een vlucht naar EHHV.

Geef een reactie