Garbagejet of garbizjet?

C-FPJD Bombardier BD-700-2A12 Global 7500

Schiphol, 21 mei 2024 – Net als vorige week (VH-FMG), was er ook deze week weer een leuke Bombardier Global 7500 op Schiphol-Oost geland. Ditmaal was het de C-FPJD, een Bombardier BD-700-2A12 Global 7500 met bouwjaar 2020 en constructienummer 70073. Het toestel is zilvergrijs met een fris groen lijntje. Bij Bombardier Aerospace kreeg dit toestel voor de testvluchten op 15 oktober 2020 de tijdelijke registratie C-GPYX. Pas op 9 juni 2021 kreeg de Global 7500 zijn huidige kenmerk en de aflevering was op 14 september 2021.

C-FPJD Bombardier BD-700-2A12 Global 7500
Een Global 7500 is te herkennen aan de grote ramen in de romp

De Chartright Air Group uit Canada heeft de C-FPJD op haar naam staan. Deze onderneming verzorgt alle beslommeringen, ofwel aircraft management services, rondom een privévliegtuig voor de daadwerkelijke eigenaar.

C-FPJD Bombardier BD-700-2A12 Global 7500

IJshockey

Op het eerste gezicht is er aan de buitenkant niet te herleiden wie de eigenaar is. Alleen als we naar de registratie kijken, dan zien we in de laatste drie letters de initialen van de voormalig professioneel ijshockeykeeper Patrick J. Dovigi terugkomen.

De registratie van de C-FPJD bestaat uit de initialen van Patrick J. Dovigi

Garbage

Dovigi was in 2007 de grondlegger (en is nog altijd de CEO) van GFL Enviromental Inc. De afkorting GFL staat voor ‘Green For Life’. GFL Enviromental is een grote Canadese afvalverwerkingsbedrijf met het hoofdkantoor in Toronto. GFL is actief in alle provincies van Canada en heeft momenteel meer dan 8.850 mensen in dienst. Het bedrijf levert milieudiensten aan gemeentelijke, residentiële, commerciële, industriële en institutionele klanten. Inmiddels mag Patrick Dovigi zichzelf miljardair noemen.

Een vuilnisauto van GFL (Afbeelding: GFL Enviromental)

Een andere duidelijke verwijzing naar GFL vinden we aan de binnenkant van de winglets. Hier staat het logo van het bedrijf en is ‘Green For Life Enviromental’ te lezen.

De wingelts van de C-FPJD dragen aan de binnenkant het logo en de naam van GFL

Uit Florida

De C-FPJD kwam vandaag binnen op Schiphol-Oost vanuit Opa-Locka Executive Airport (KOPF) in Florida. Daar was de Bombardier kort voor de Pinksterdagen vanaf de thuisbasis Toronto Pearson International Airport (CYYZ) naar toe gevlogen. Na het Pinksterweekend vloog de Global naar Nederland.

Een gedachte over “Garbagejet of garbizjet?

Geef een reactie