Paragliding World Cup Switzerland

De lucht hangt vol met paragliders, kort na de start van de wedstrijd

Interlaken, 9 mei 2024 – De Paragliding World Cup Switzerland werd van 4 tot en met 11 mei 2024 gehouden in de omgeving van Grindelwald en Interlaken in het Berner Oberland. In totaal deden er aan deze World Cub wedstrijd 127 deelnemers mee. Die kwamen uit maar liefst negenentwintig verschillende landen. De landen waar de meeste paragliders vandaan kwamen waren Frankrijk (39), Zwitserland (24), Duitsland (13), Verenigde Staten (9) en Tsjechië (8). Andere deelnemende nationaliteiten waren de Britse Maagdeneilanden, Nieuw-Zeeland, IJsland, Mexico, Colombia, Ecuador en België. Opmerkelijk waren deelnemers uit zowel China, Hong Kong als Taiwan. Er mengden zich geen Nederlanders in de strijd.

Wedstrijdonderdelen

Er zijn twee soorten wedstrijden bij het paragliden:

  1. om een langere afstand te vliegen (open distance)
  2. om als eerste te finishen (race to goal).

Bij het vliegen van de ‘open distance’ krijgen de piloten soms aanwijzingen die ze moeten volgen, bijvoorbeeld om een bepaalde richting op de vliegen.

Bij ‘race to goal’ moeten de piloten een bepaalde route volgen. Ze moeten beginnen vanaf het startveld (take off), langs de startlijn vliegen (start cylinder), dan door opgegeven controlepunten vliegen (turnpoints), waarvan de één na laatste dient als stopwatchlijn (end of speed section – ESS) en vervolgens vliegt men langs de finishlijn (goal). De deelnemers krijgen een aantal bonuspunten voor het voorop liggen (leading) of het hoog zijn (altitude). Maar ook strafpunten zijn aan de orde, bijvoorbeeld voor het binnenvliegen van verboden zones. Het is dus zo dat de paraglider die als eerste het einddoel passeert niet automatisch de winnaar van de opdracht is.

Slecht weer

De eerste wedstrijddagen in Interlaken werden geplaagd door slecht weer. Daardoor werden de wedstrijdvluchten op 6, 7 en 8 mei gecanceld. Vanaf de 9e mei werden de omstandigheden beduidend beter.

Start van de wedstrijd

Race to goal

Wij namen een kijkje in Interlaken op 9 mei 2024. Het weer was toen goed en er kon een wedstrijd gevlogen worden. Van de 127 deelnemers meldden er zich 126 aan de start. De taak was deze keer een ‘race to goal’. Er was een soort driehoek uitgezet en na 14:00u mocht men over de startlijn vliegen. Er moest een afstand tot het laatste meetpunt worden afgelegd van 60,25 km. De totale afstand tot de finishlijn was 62,08 km.

Het deelnemersveld vliegt allemaal dezelfde kant op tijdens de ‘race to goal’
Drie paragliders tijdens de ‘race to goal’

Al ruim voor de starttijd mochten de paragliders de lucht in en konden zo eerst hoogte winnen. Als ze er maar voor zorgden dat niet voor de starttijd de startlijn werd gepasseerd.

Voorafgaand aan de start wordt hoogte gewonnen door de deelnemers

Dagwinnaars

Bij de heren deed deze middag de Fransman Arthur Moindrot het als beste. Exact om 14:00u passeerde hij de startlijn en hij vloog 1 uur, 32 minuten en 33 seconden later over het laatste meetpunt. Zijn gemiddelde snelheid was daarbij 38,42 km/u. De Brit Juan Ospina had exact dezelfde finishtijd, alleen hij was minder vaak aan de leiding en kreeg daardoor minder punten en werd tweede.

Aan het begin van de wedstrijd wordt uitzichtspunt ‘Harder Kulm’ gepasseerd bij Interlaken
Nek aan nek

De eerst geklasseerde dame was Celine Lorenz uit Duitsland. Zij kwam 3 minuten en 49 seconden na de overall winnaar over de streep. Haar gemiddelde snelheid was 36,90 km/u.

Om nu te zeggen dat we de wedstrijd goed in de peiling hadden… nou nee! We hebben de scores van de lijsten afgehaald die naderhand gepubliceerd zijn. De deelnemers dragen allemaal GPS-trackers zodat hun positie, inclusief hoogte en snelheid, exact wordt bijgehouden. Dat maakt het opmaken van het klassement met een computer erbij makkelijk.

De GPS-trackers van de deelnemers tussen Interlaken en Brienz tijdens de wedstrijd van 9 mei 2024

Höhematte

Na de wedstrijd landden alle deelnemers (op een paar afgedreven paragliders na) op de Höhematte in Interlaken. Dit is een fraai en centraal gelegen grasveld midden in de stad. Ook buiten de World Cup wedstrijden om landen hier dagelijks vele tandem-paragliders die met toeristen de berg afzeilen. Een leuk en kleurrijk schouwspel.

Eén van de vele tandem paragliders met toeristen boven Interlaken

Maar het schouwspel werd vandaag toch echt overtroffen door de wedstrijd-paragliders. Door hun massaliteit was het met name bij de start een spectaculair beeld in de lucht. Het deed ons denken aan de uitgeblazen zaadjes van een paardenbloem. Die dwarrelen ook ogenschijnlijk kriskras door elkaar door de lucht.

Landing op de Höhematte midden in Interlaken
Natuurlijk wél zorgen dat je niet aan de torenspits blijft hangen!

Materiaal

Net als bij zoveel sporten heb je ook bij het paragliden speciaal wedstrijdmateriaal. Bij het paragliden wordt onderscheid gemaakt in de glider en het harnas waar de piloot in zit. De meeste gliders (90 stuks) waren in deze wedstrijd van het merk Ozone. Hierbij is de Ozone Enzo 3 veruit het meest favoriet (68 stuks). Andere soorten gliders waren van het merk Niviuk (23 stuks) of GIN (10 stuks).

De eerder genoemde merken leveren ook de harnassen. In een aantal gevallen heeft dat wel iets weg van een klein gestroomlijnd duikbootje. De Ozone Submarine is hierbij populair. Opvallend is dat er qua merken uitgewisseld wordt. Er wordt dus soms met een ander merk harnas gevlogen dat dat van de glider. Zo heeft ieder zijn voorkeur.

Einduitslag

In totaal bestond deze World Cub wedstrijd uit vijf wedstrijdonderdelen. Alle tasks waren een ‘race to goal’. De laatste twee opdrachten waren pittig met respectievelijk 119,52 km en 110,84 km. Na vijf tasks bleek de Fransman Julien Wirtz de beste van het stel. Hoogst geklasseerde dame is Violeta Jimenez uit de Verenigde Staten geworden.

De winnaars van de competitie (Foto: PWCA)
Na het eerste keerpunt vliegt het veld de andere kant op

Overige World Cub wedstrijden

Er staan voor de rest van 2024 nog een aantal World Cup wedstrijden voor paragliders op de planning. Hieronder de data en locaties:

  • Paragliding World Cup Spain in Yelmo van 22 t/m 29 juni 2024
  • Paragliding World Cup Turkey in Cameli van 3 t/m 10 augustus 2024
  • Paragliding World Cup France in Gourdon van 24 t/m 31 augustus 2024
  • Paragliding World Cup USA in Monroe van 7 t/m 14 september 2024

Geef een reactie