De Cirrus Vision SF50 van het Marc VDS Racing Team

LX-VDS Cirrus Vision SF50 G2+

Genève, 29 mei 2024 – De LX-VDS Cirrus Vision SF50 G2+ is een erg vers exemplaar. Dit toestel was pas twee dagen daarvoor overgevlogen uit de Verenigde Staten.

LX-VDS Cirrus Vision SF50 G2+

Ferryvlucht

Zover we kunnen nagaan was de maiden flight van de LX-VDS op 15 april 2024 bij de fabriek van Cirrus Aircraft in Dulluth (KDLH), in de Amerikaanse staat Minnesota. Op 30 april 2024 vertrok de Cirrus naar Lancaster Airport (KLNS). Van daaruit startte op 24 mei 2024 de trans-Atlantische ferry vlucht naar Luxembourg Airport. De route zou via Reykjavik in IJsland en het Schotse Wick voeren waarna het toestel op 27 mei 2024 op Luxmbourg Airport (ELLX) landde.

LX-VDS Cirrus Vision SF50 G2+
LX-VDS Cirrus Vision SF50 G2+

Na een dagje rust vloog de SF50 op 29 mei 2024 van Luxemburg naar Genève (LSGG). Daar vertrok het eenmotorige bizjetje na viereneenhalf uur weer, nu voor een kort vluchtje naar het Franse Annemasse (LFLI). Dat kostte slechts twaalf minuten vliegtijd. Een dag later zou het toestel doorvliegen naar Florence (LIRQ).

LX-VDS Cirrus Vision SF50 G2+

Philippe Starck

Deze Cirrus Vision SF50 G2 is uitgerust in een kleurenschema en interieur dat ontworpen is door de Fransman Philippe Starck. Eerder mocht deze ontwerper van interieurs en gebruiksvoorwerpen zijn ideeën loslaten op de Pilatus PC-12’s en PC24’s van de luxe Luxemburgse chartermaatschappij Jetfly.

Bij de deur is te lezen ‘CIRRUS SF50 BY STARCK’
LX-VDS Cirrus Vision SF50 G2+

Band om de romp

Hadden de PC-12’s eerst een beige uiterlijk met een antracietkleurige band ter hoogte van de deur, de PC-24 zijn soortgelijk, alleen hebben deze een lichtgele band over de romp lopen. Niet lang geleden zijn bij de nieuwe PC-12 NGX’en donkerrode banden verschenen.

LX-JFA als voorbeeld van een Pilatus PC-12/47E van Jetfly met een antracietkleurige band om de romp
Bij de Pilatus PC-24 van Jetfly is een lichtgele band gekozen
De nieuwste Pilatus PC-12/47E NGX’en van Jetfly hebben een donkerrode band om de romp lopen

Jetfly heeft ook de SF50 in de vloot opgenomen. Deze hebben een lichtblauw band gekregen. Inmiddels vliegt Jetfly met de LX-SFA [0422] en LX-SFB [0516]. De LX-VDS heeft ook dit kleurenschema, wat doet vermoeden dat Jetfly in elk geval de operator is van het vliegtuig.

LX-VDS Cirrus Vision SF50 G2+ met een lichtblauwe band van Jetfly

Marc VDS

Toch heeft de LX-VDS iets wat het toestel afwijkend maakt van de andere Jetfly SF50’s. Achter op de romp is in zwart het silhouet te vinden van een gestileerde panter. Dezelfde afbeelding is als logo in het geel op de motorgondel aangebracht.

De gele panter op de motorgondel van de LX-VDS Cirrus Vision SF50 G2+

Dit is het logo van het Marc VDS Racing Team. Dit team is opgericht door graaf Marc-Oswald van der Straten-Ponthoz, kortweg Marc van der Straten of “Marc VDS”. Dat verklaart meteen de registratie van deze Cirrus!

VDS in de registratie staat voor Van Der Straten

Van der Straten is een vermogende erfgenaam van de oprichter van de Stella Artois bierbrouwerij. De overgrootvader van Marc van der Straten is ooit begonnen met het merk Stella. Sinds een aantal jaar woont de miljardair niet meer in België, maar in Zwitserland, in de buurt van Genève. Dan weten we ook gelijk dat het niet vreemd is dat de LX-VDS in Genève en Annemasse kwam buurten.

LX-VDS Cirrus Vision SF50 G2+

Motorsport

Het Marc VDS Racing Team neemt deel aan motorraces in het Moto2 wereldkampioenschap onder de naam ‘ELF Marc VDS Racing Team’. Daarnaast heeft het team eerder deelgenomen aan de MotoGP- en MotoE-klassen.

Tony Arbolino tijdens de FIM World Championship GP Moto2 van 23-26. mei 2024, Barcelona (Foto: Marc VDS Racing Team)

Er werd voorheen door het Marc VDS Racing Team niet alleen op twee wielen geracet, maar ook op vier wielen. Er is deelgenomen aan verschillende autosportkampioenschappen, met name in de Grand Tour-klassen – namelijk het FIA GT1 World Championship, de Blancpain Endurance Series, de European Le Mans Series en de NASCAR Whelen Euro Series. Daarnaast is meegedaan aan rallywedstrijden tijdens verschillende rallyraces, zoals de Dakar Rally. Tegenwoordig legt men zich alleen toe op de motorsport.

LX-VDS Cirrus Vision SF50 G2+ met een lichtblauwe band van Jetfly

Meer dan laagvliegen

Met de komst van de Cirrus zet het Marc VDS Racing Team een nieuwe stap. Deed men voorheen alleen aan laagvliegen op twee wielen door de bocht, vanaf nu zoekt men het hogerop!

LX-VDS Cirrus Vision SF50 G2+ kan meer dan alleen laagvliegen

Een gedachte over “De Cirrus Vision SF50 van het Marc VDS Racing Team

Geef een reactie