
Genève, 29 mei 2024 – De LX-VDS Cirrus Vision SF50 G2+ is een erg vers exemplaar. Dit toestel was pas twee dagen daarvoor overgevlogen uit de Verenigde Staten.

Ferryvlucht
Zover we kunnen nagaan was de maiden flight van de LX-VDS op 15 april 2024 bij de fabriek van Cirrus Aircraft in Dulluth (KDLH), in de Amerikaanse staat Minnesota. Op 30 april 2024 vertrok de Cirrus naar Lancaster Airport (KLNS). Van daaruit startte op 24 mei 2024 de trans-Atlantische ferry vlucht naar Luxembourg Airport. De route zou via Reykjavik in IJsland en het Schotse Wick voeren waarna het toestel op 27 mei 2024 op Luxmbourg Airport (ELLX) landde.


Na een dagje rust vloog de SF50 op 29 mei 2024 van Luxemburg naar Genève (LSGG). Daar vertrok het eenmotorige bizjetje na viereneenhalf uur weer, nu voor een kort vluchtje naar het Franse Annemasse (LFLI). Dat kostte slechts twaalf minuten vliegtijd. Een dag later zou het toestel doorvliegen naar Florence (LIRQ).

Philippe Starck
Deze Cirrus Vision SF50 G2 is uitgerust in een kleurenschema en interieur dat ontworpen is door de Fransman Philippe Starck. Eerder mocht deze ontwerper van interieurs en gebruiksvoorwerpen zijn ideeën loslaten op de Pilatus PC-12’s en PC24’s van de luxe Luxemburgse chartermaatschappij Jetfly.


Band om de romp
Hadden de PC-12’s eerst een beige uiterlijk met een antracietkleurige band ter hoogte van de deur, de PC-24 zijn soortgelijk, alleen hebben deze een lichtgele band over de romp lopen. Niet lang geleden zijn bij de nieuwe PC-12 NGX’en donkerrode banden verschenen.



Jetfly heeft ook de SF50 in de vloot opgenomen. Deze hebben een lichtblauw band gekregen. Inmiddels vliegt Jetfly met de LX-SFA [0422] en LX-SFB [0516]. De LX-VDS heeft ook dit kleurenschema, wat doet vermoeden dat Jetfly in elk geval de operator is van het vliegtuig.

Marc VDS
Toch heeft de LX-VDS iets wat het toestel afwijkend maakt van de andere Jetfly SF50’s. Achter op de romp is in zwart het silhouet te vinden van een gestileerde panter. Dezelfde afbeelding is als logo in het geel op de motorgondel aangebracht.

Dit is het logo van het Marc VDS Racing Team. Dit team is opgericht door graaf Marc-Oswald van der Straten-Ponthoz, kortweg Marc van der Straten of “Marc VDS”. Dat verklaart meteen de registratie van deze Cirrus!

Van der Straten is een vermogende erfgenaam van de oprichter van de Stella Artois bierbrouwerij. De overgrootvader van Marc van der Straten is ooit begonnen met het merk Stella. Sinds een aantal jaar woont de miljardair niet meer in België, maar in Zwitserland, in de buurt van Genève. Dan weten we ook gelijk dat het niet vreemd is dat de LX-VDS in Genève en Annemasse kwam buurten.

Motorsport
Het Marc VDS Racing Team neemt deel aan motorraces in het Moto2 wereldkampioenschap onder de naam ‘ELF Marc VDS Racing Team’. Daarnaast heeft het team eerder deelgenomen aan de MotoGP- en MotoE-klassen.

Er werd voorheen door het Marc VDS Racing Team niet alleen op twee wielen geracet, maar ook op vier wielen. Er is deelgenomen aan verschillende autosportkampioenschappen, met name in de Grand Tour-klassen – namelijk het FIA GT1 World Championship, de Blancpain Endurance Series, de European Le Mans Series en de NASCAR Whelen Euro Series. Daarnaast is meegedaan aan rallywedstrijden tijdens verschillende rallyraces, zoals de Dakar Rally. Tegenwoordig legt men zich alleen toe op de motorsport.

Meer dan laagvliegen
Met de komst van de Cirrus zet het Marc VDS Racing Team een nieuwe stap. Deed men voorheen alleen aan laagvliegen op twee wielen door de bocht, vanaf nu zoekt men het hogerop!

Een gedachte over “De Cirrus Vision SF50 van het Marc VDS Racing Team”
Marc VDS is tegenwoordig ook weer actief in de autosport. https://boutsenracing.com/en/boutsen-vds/ In samenwerking met de familie Boutsen waarvan we Thierry nog kennen als voormalig F1 coureur en nu actief als vliegtuig makelaar.