Verse Mango, maar niet van de groenteboer

EC-OET Bombardier BD-700-2A12 Global 7500

Lelystad Airport, 2 juli 2024 – Van de verse Bombardier BD-700-2A12 Global 7500, die op een grijs en regenachtig Lelystad Airport neerstreek, was Barcelona (LEBL) de luchthaven van vertrek. Deze fors bemeten bizjet, uit de ultra long range-klasse, draagt de Spaanse registratie EC-OET en wordt ten behoeve van Punto Fa S.L. gevlogen. Dat is het bedrijf dat vooral bekend is vanwege hun modemerk Mango. Het was voor de eerste keer dat dit toestel een Nederlands vliegveld aandeed.

EC-OET Bombardier BD-700-2A12 Global 7500

Het vluchtnummer van de EC-OET was ‘MGO102’. Dat is een mooie verwijzing naar de merknaam Mango.

EC-OET Bombardier BD-700-2A12 Global 7500

Grondleggers van het bedrijf Punto Fa S.L. zijn de broers Isak Andic en Nahman Andic. De onderneming is opgericht in 1984 en heeft momenteel zo’n 14.000 medewerkers. Mango verkoopt kleding online en vanuit 2.700 winkels verdeeld over 110 landen. In Nederland zijn vijfendertig Mango filialen. Met name in de Verenigde Staten wil Mango nog flink uitbreiden. Met een hoofdkantoor in Barcelona is het dan wel handig om een privéjet te hebben die makkelijk de Atlantische Oceaan over kan steken.

De EC-OET Bombardier BD-700-2A12 Global 7500 taxiet met de straalomkeerders uitgeklapt om te kunnen remmen

Punto Fa is overigens geen onderdeel van de grote Spaanse modegigant Inditex (met merken als Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius en Oysho). Mango en Inditex zijn elkaars regelrechte concurrenten. Grappig genoeg heeft Inditex op steenworp afstand (als je goed bent in steenwerpen…) van Lelystad Airport haar grote Europese distributiecentrum liggen.

Eerste Spaanse Global 7500

De EC-OET heeft constructienummer 70178 en de testregistratie was C-GXWG. Het toestel stamt uit 2024 en is dus eigenlijk een heel verse ‘Mango’! Dit is tevens de eerste Global 7500 die in Spanje is ingeschreven.

EC-OET Bombardier BD-700-2A12 Global 7500

De afleveringsvlucht van de Bombardier-vestiging op Montréal-Pierre Elliott Trudeau International Airport (CYUL) naar Barcelona (LEBL) vond plaats op 2 april 2024. Op 25 april werd eerste een crewtrainingsvlucht gemaakt waarbij touch and go’s op Gerona geoefend werden. Sinds 6 mei 2024 wordt er operationeel met het toestel gevlogen. De eerste klus was een vlucht naar Chhatrapati Shivaji International Airport (VABB) bij Mumbai en Kempegowda International Airport bij Bangalore in India. Geen vreemde bestemming, omdat daar veel confectie vervaardigd wordt.

Terug naar huis

Na de landing werd de EC-OET naar het Lima-platform gedirigeerd. Daar zou het toestel tot het begin van de avond blijven staan om daarna weer als ‘MGO202’ naar de thuisbasis Barcelona te vliegen.

De EC-OET Bombardier BD-700-2A12 Global 7500 taxiet het Lima-platform op

Geef een reactie