J-259 General Dynamics F-16B Fighting Falcon verlaat (tijdelijk) spuithal

J-259 General Dynamics F-16B Fighting Falcon – KLu

Lelystad Airport, 4 juli 2024 – Al sinds half maart 2024 stond de J-259 General Dynamics F-16B Fighting Falcon [6E-1] in de spuithal van Satys op Lelystad Airport. Het toestel wordt in zijn originele uitvoering gebracht waarmee het op 3 mei 1979 als eerste F-16 aan de Koninklijke Luchtmacht werd afgeleverd. Het is de bedoeling dat het toestel een plek krijgt in de traditiekamer op de Vliegbasis Leeuwarden.

Zo ging de J-259 General Dynamics F-16B Fighting Falcon half maart 2024 de spuithal in

De J-259 was in de loop der jaren gemoderniseerd en had onder andere een remparachute gekregen, een optie die er bij aflevering niet opzat. Daardoor werd de staart aangepast. De J-259 heeft de staart van de J-219 meegekregen. Dat was een F-16A die al afgeschreven was voordat de remparachute-modificaties plaatsvonden en deze F-16A had dus nog een originele staart. Die is nu overgezet, waardoor de J-259 er weer net zo uitziet als in 1979.

Staart zonder voorziening voor de remparachute (afkomstig van de J-219 F-16A)

In de afgelopen zestien weken is bij Satys tussen de bedrijven door aan de J-259 gewerkt. Het was zeker geen haastklus als we naar het tijdverloop kijken. In tussentijd zijn diverse andere toestellen gespoten. De F-16B moest dan even – met plastic afgedekt – op haar beurt wachten.

De J-259 in de spuithal tijdens het proces wachtend onder het plastic (22 april 2024)

Vandaag kwam de J-259 tijdelijk naar buiten maar het toestel is nog niet klaar voor vertrek. Er werd een telescoopkraan gebruikt om de vleugels op te hijsen. Deze werden (tijdelijk?) aangemeten. Er was deze dag geen dieplader aanwezig om het toestel naar Friesland te vervoeren en dus bleef de F-16B buiten voor de deur van de spuithal staan.

Een telescoopkraan bij de J-259 om de vleugels op te hijsen
J-259 General Dynamics F-16B Fighting Falcon, hier nog zonder vleugels
J-259 General Dynamics F-16B Fighting Falcon – KLu
De vleugels worden in de takels gehangen
De rechtervleugel wordt vastgezet

Het toestel is zeker nog niet klaar. Alle titels en opschriften moeten er nog opkomen. Er staat nog geen serial op en ook de Nederlandse roundel ontbreekt nog. Daarom zal de F-16B nog weer terug de spuithal ingaan.

De J-259 is nog helemaal kaal zonder teksten, serial en roundels

Lees ook:

Allereerste Nederlandse F-16 krijgt bij Satys op Lelystad oorspronkelijke uiterlijk terug

J-259 General Dynamics F-16B Fighting Falcon – KLu

2 gedachten over “J-259 General Dynamics F-16B Fighting Falcon verlaat (tijdelijk) spuithal

  1. Weet je wat de reden van deze spuitbeurt is? Oude objecten hebben nl. maar één keer echt patina wat bij de leeftijd hoort en dat is meestal mooier dan een nieuwe laag.

    1. Zoals te lezen valt wordt de J-259 teruggebracht naar de originele (nieuw)- staat hoe zij in 1979 werd afgeleverd op vliegbasis Leeuwarden als eerste F-16 voor de Nederlandse Luchtmacht.

Geef een reactie