#MustangMonday #28 44-63272 North American P-51D-20NA Mustang “Bad Angel”

44-63272 North American P-51D Mustang
#MustangMonday
In 2024 is bij AirOnline.nl iedere maandag ‘MustangMonday’. Iedere week zetten we een North American P-51 Mustang in de schijnwerpers, één van de meest legendarische jagers uit de Tweede Wereldoorlog.

Registratie: 44-63272
Type: North American P-51D-20NA Mustang
Constructienummer: 122-30998
Bouwjaar: 1944
Eigenaar: Pima Air & Space Museum
Locatie: Pima Air & Space Museum, 11 maart 2018
Bijzonderheden: Dit keer een Mustang in een museum. In het fameuse Pima Air & Space Museum in Tucson (Arizona) is de 44-63272 te vinden. Veel toestellen in dit museum worden bewaard in de droge buitenlucht van Arizona, maar deze P-51D heeft een veilig plekje in een hangar.
Deze P-51D is gerestaureerd door gebruik te maken van originele onderdelen van verschillende Mustangs. Ook zijn er nieuw onderdelen gemaakt door de medewerkers van het Pima Air & Space Museum. Ongeveer 60% van het vliegtuig is origineel. Het kleurenschema is van het vliegtuig zoals dat door Louis E. Curdes werd gevlogen bij de 3rd Air Commando Group in de Filippijnen in 1945.
Curdes was één van de weinige piloten die in de Tweede Wereldoorlog zowel Duitse, Italiaanse als Japanse vliegtuigen heeft neergehaald. Tot overmaat van ramp heeft hij ook nog een Amerikaanse Douglas C-47 Skytrain bij Japan neergeschoten. Dit toestel was verdwaald en had radiocontact verloren. Eerst werd het door Curdes aangezien voor een Japans vliegtuig, maar naderhand zag hij dat het Amerikaans was. Het toestel dreigde naar Japan te vliegen en Curdes besloot dat het beter was het toestel neer te halen dan het in, met inzittenden en al, in handen te laten vallen van de Japanners. De Skytrain landde op het water en de volgende dag werden de elf bemanningsleden gered waaronder twee verpleegsters. En laat Curdes de avond ervoor nou nét met één van die verpleegsters een dat gehad te hebben! Naderhand zou Curdes in een interview over zijn luchtgevechten vertellen: “Seven 109’s and one Macchi in North Africa, one Jap, and one Yank in the Pacific, and to top it, I have to go out and shoot down the girlfriend.” Ter herinnering aan dit bijzondere voorval is op de Mustang als “kill” een Amerikaans vlaggetje aanwezig.

Geef een reactie