Kievit neergestreken op de weide van Hoogeveen

PH-3W2 Platzer Kiebitz-B-450 NIS

Hoogeveen, 7 september 2024 – Michael Platzer uit Guxhagen is de ontwerper van de Platzer Kiebitz (Kievit). Hierbij is inspiratie opgedaan bij de Focke-Wulf S 24 Kiebitz uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Deze ultralichte tweedekker vliegt sinds 1986 en de ontwerper verkoopt daar bouwplannen van. De romp van het toestel bestaat uit een buizenframe en de romp en vleugels zijn met vliegtuiglinnen bespannen. Het toestel biedt plaats aan twee personen, al is bij een aantal toestellen de voorste positie ‘afgedopt’.

De PH-3W2 Platzer Kiebitz-B-450 NIS strijkt neer op de weide van Hoogeveen

Kiebitz-A en -B

De eerste versie had een startgewicht van 330 kg en werd aangeduid als Kiebitz-A. De versie met een tot 450 kg verhoogd maximaal startgewicht is de Kiebitz-B.

Een blik in de cockpit van de PH-3W2 Platzer Kiebitz-B-450 NIS

Voor de naam Kiebitz is door een Duitse vogelgids gebladerd. Platzer kwam uit bij de kievit en vond dit wel passen bij zijn vliegtuigontwerp. Net als de kievit heeft ook zijn toestel afgeronde vleugels.

Veel motorvarianten

In Duitsland is dit een populair toestel geworden. Er zijn sinds 2011 ongeveer tweehonderd sets tekeningen verkocht. Via een tweetal leveranciers zijn een aantal voorbewerkte onderdelen te bestellen. Uiteindelijk keurt Michael Platzer persoonlijk ieder gebouwd toestel. Daarbij wordt gekeken of aanpassingen die bouwers zelf doen op het ontwerp mogelijk zijn. Er is bijvoorbeeld een Kiebitz op ski’s en op drijvers mogelijk. Om een Kiebitz te bouwen moet men op zo’n 1.700 bouwuren rekenen, al is de praktijk dat dit meestal wel iets meer wordt.

PH-3W2 Platzer Kiebitz-B-450 NIS

Op de Kiebitz zijn zeer veel motoren mogelijk. In totaal kunnen er wel zo’n vijftien(!) verschillende krachtbronnen gemonteerd worden en daarmee is het wel een unicum. Voorbeelden van motoren zijn exemplaren van Volkswagen, Nissan, Rotax of Sauer, variërend van 50 tot 100 pk.

Nederlandse Kieviten

In Nederland hebben drie Kiebitz een PH-registratie gekregen. Daarvan zijn er momenteel nog twee actief ingeschreven.

Nederlandse Platzer Kiebitz-B
Registratie Type C/N Bouwjaar Bijzonderheden
PH-2D7 Platzer Kiebitz-B 58 1989 ex D-MHRM
PH-3W1 Platzer Kiebitz-B 220 2004 cld 14.07.2014 to D-M…
PH-3W2 Platzer Kiebitz-B-450 NIS 247 2004

PH-3W2

Op 7 september 2024 kwamen we op Hoogeveen één van de twee nog ingeschreven Nederlandse Kiebitz tegen, de PH-3W2. Dit is voluit een Platzer Kiebitz-B-450 NIS met constructienummer 247. Dit toestel stamt uit 2004 en staat sinds 5 januari 2005 ingeschreven op naam van de bouwer, Wilfried Wolterinck. Zijn naam prijkt op de romp van het toestel. De PH-3W2 hoort thuis op Stadskanaal (EHST).

De naam van de eigenaar/bouwer van de PH-3W2 staat op de romp samen met de tekst ‘rex caeli’ (koning der hemelen)

De aanduiding ‘B-450’ duidt op het startgewicht van 450 kg bij de ‘B-versie’. Het motortype wordt weergegeven door ‘NIS’. Dit staat voor een Nissan 12P motor en is een gemodificeerd motorblok van een Nissan Micra.
Op de neus van de PH-3W2 is een kievit te vinden en dat is meer dan verklaarbaar. De voorste zitpositie in het toestel was afgedekt, waardoor er alleen plaats was voor de piloot.

De PH-3W2 heeft een ‘Kiebitz’ op de neus

Trekvogel?

De meeste kieviten in ons land trekken in oktober-november naar het zuiden om temperaturen beneden nul te ontlopen. Het lijkt daarom verklaarbaar dat we deze kievit nog aantroffen op de groene weide van Hoogeveen. Al zal dit exemplaar eerder de komende winter een warme plek in een Groningse hangaar verkiezen dan een lange vlucht naar het zuiden.

PH-3W2 Platzer Kiebitz-B-450 NIS

3 gedachten over “Kievit neergestreken op de weide van Hoogeveen

  1. Mooi toestel en interessant verhaal. Ik wil wel opmerken, dat caeli meervoud is, dus rex caeli wordt vertaald als koning van de hemelen. Vergelijk: Queen of heavens rejoice halleluja; koningin des hemels verblijd u, alleluja.

Geef een reactie