Nederland eerste klant voor de Pilatus PC-7 MKX

HB-HHH Pilatus PC-7 MKX

Stans, 8 mei 2024 / Den Haag, 14 oktober 2024 – De Pilatus PC-7 MKX lijkt het allemaal te hebben: Een zeer moderne, slimme cockpit met software die speciaal is ontwikkeld voor militaire piloten. Een betrouwbare Pratt & Whitney PT6 turbinemotor en schietstoelen die zorgen voor een optimale veiligheid.

De Pilatus PC-7 MKX beschikt over schietstoelen

Onder de kap zit 700 pk (514 kW) verscholen waardoor een topsnelheid tot 300 knopen mogelijk is. Een aluminium structuur garandeert een minimale levensduur van dertig jaar. Lage bedrijfskosten beïnvloeden de trainingsbudgetten gunstig. Uiterst geavanceerde vluchtsimulatietraining met virtual-realitysystemen zijn beschikbaar. En natuurlijk een klantenondersteuning met Zwitserse precisie bovenop dit alles.

Uit de Pratt & Whitney PT-6 turbinemotor wordt 700 pk gehaald

Launching customer

Toch ontbrak er nog één ding aan dit toestel: een klant! De sales-virtuozen van Pilatus hebben ongetwijfeld hard gewerkt aan het aan de man brengen van deze PC-7 variant. Dat heeft tot nu toe alleen nog niet geleid tot een persbericht van Pilatus met de bekendmaking van een launching customer voor de PC-7 MKX.
Toch zal naar alle waarschijnlijkheid hier zeer binnenkort verandering in komen. Op 14 oktober 2024 maakte staatssecretaris Gijs Tuinman namelijk aan de Tweede Kamer bekend dat Defensie bij Pilatus acht nieuw vliegtuigen gaat bestellen voor en Elementaire Militaire Vlieger Opleiding (EMVO) op Woensdrecht. De huidige dertien Pilatus PC-7 Turbo Trainers zijn aan vervanging toe. Sinds 1988 zijn de huidige PC-7’s in dienst (L-01 tot en met L-13). Deze toestellen zijn tussen 2013 en 2018 bij Pilatus in Stans nog voorzien van een digitale upgrade. De technische levensduur komt in 2027 ten einde en dus is er een tender uitgeschreven voor een nieuw opleidingstoestel. De gunning van deze tender is voor Pilatus positief uitgevallen. Daarmee lijkt de Koninklijke Luchtmacht de launching customer van de Pilatus PC-7 MKX te worden.

De L-09 Pilatus PC-7 Turbo Trainer is aan vervanging toe (Kleine Brogel, 20 september 2024)

Defensie heeft nog niet exact bekent gemaakt welk type toestel men voornemens is te gaan bestellen. Pilatus heeft naast de PC-7 MKX namelijk ook nog de PC-21 in de etalage staan. Het zal naar alle waarschijnlijkheid de PC-7 MKX worden, anders gaan wij de maaltijd opluisteren met de spreekwoordelijke schoen die dan door ons opgegeten gaat worden.

Nog geen Champagne

De kurk blijft evenwel nog even op de campagneflessen bij Pilatus. Er is nog geen contract getekend. Een verliezende kandidaat-leverancier heeft namelijk een kort geding aangekondigd tegen het voorgenomen gunningsbesluit. Welke partij dit kort geding heeft aangespannen is niet bekend gemaakt. Maar het blijkt om Grob Aircraft te gaan die hun Grob G 120TP had aangeboden. Als deze kwestie beslecht (zitting op 11 december 2024) is zal Defensie de order bij Pilatus gaan tekenen. Daar is wel enige haast bij geboden, de offerte van Pilatus is slechts tot begin 2025 geldig. De staatssecretaris wil daarom uiterlijk 16 december 2024 de order bij Pilatus ondertekenen. Zo niet, dan worden er prijsverhogingen verwacht en die zijn uiteraard onwenselijk.

Acht toestellen, twee simulatoren

Naast de acht PC-7 MKX toestellen worden er ook twee simulatoren aangeschaft. Het is de bedoeling dat er permanent zes toestellen inzetbaar zijn voor de opleiding, één functioneert als reserve en één is in onderhoud. In totaal gaat er per jaar 2.150 uren mee gevlogen worden en kunnen er zestig piloten worden opgeleid. Met de simlatoren wordt nog eens 2.650 uur per jaar getraind. De eerste levering van de nieuwe Pilatus PC-7 MKX voor de Koninklijke Luchtmacht zou in het eerste kwartaal van 2027 plaats moeten vinden.

HB-HHH Pilatus PC-7 MKX

Oorsprong PC-7 MKX

Al sinds augustus 2019 vliegt het prototype van de PC-7 MKX in de vorm van de HB-HHH (c/n 1000). De eerste jaren was nog onduidelijk wat de plannen met deze mysterieuze versie van de (toen nog) PC-7 Mk II waren. Mede als gevolg van de coronapandemie lanceerde Pilatus Aircraft pas tijdens de Dubai Airshow in november 2021 officieel de verbeterde versie van de PC-7 Mk II als PC-7 MKX.

In Dubai werd in november 2021 de typeaanduiding PC-7 MKX bekendgemaakt

Even ter duiding, de PC-7 Mk II is gebouwd met de romp en instrumentarium van de zwaardere en duurdere PC-9, met de vleugels en motor van de goedkopere PC-7 Turbo Trainer. De PC-7 MKX is daar weer een doorontwikkeling van. De PC-7 Mk II werd verkocht aan de luchtmachten van onder andere Zuid-Afrika, Maleisië en India. De PC-9 is inmiddels uit het productengamma bij Pilatus gehaald. Daarvoor in de plaatst heeft men het topmodel onder de trainers, de PC-21 ontwikkeld.

2019 als voorbeeld van een Pilatus PC-7 Mk II van de South African Air Force (Waterkloof, 24 september 2022)

Hoewel er tot op heden nog geen klanten voor de PC-7 MKX waren gevonden, wordt er wel geregeld met het prototype gevlogen. We zagen begin mei 2024 de HB-HHH bij Pilatus een uitgebreide motortest ondergaan in de daardoor bestemde baai.

De HB-HHH Pilatus PC-7 MKX tijdens een motortest
Voor het testen van motoren is een speciale overdekte baai beschikbaar bij Pilatus

Een paar dagen later werd een pittige operationele demovlucht met het toestel gemaakt boven Zwitserland. Hierbij werd samen gevlogen met de PC-21 demonstrator HB-HZD van Pilatus.

De HB-HZD Pilatus PC-21 ging samen met de HB-HHH op pad

Op hoogte werden door de HB-HHH onderscheppingen van de PC-21 gedaan en werd een tijdje in formatie gevlogen. Na de landing van de HB-HZD terug op Buochs/Stans nam de HB-HHH het er nog even van, het toestel maakte aansluitend een crosscountry vlucht boven Zwitserland. Deze werd afgesloten met een drietal touch and go’s.

HB-HHH Pilatus PC-7 MKX

Lees ook:

Geef een reactie