
Ede, 7 februari 2025 – De afgelopen twee weken is een vracht aan schelpengruis over het Edese Bos uitgestrooid, een gebied met een oppervlakte van zo’n driehonderd hectare. Dit werd gedaan door de PH-AAI, een Airbus Helicopters H125 [8755] van HeliAir Helicopter Services uit het nabijgelegen Harskamp.

Verzuurd
Het schelpengruis komt van schelpen uit de Noordzee en wordt boven bossen uitgestrooid om de bodem te verbeteren. De bodem in het Edese Bos is flink verzuurd en daardoor aardig “op weg naar de haaien”. Dat komt door een overschot aan stikstof. Gevolg is dat er bijvoorbeeld geen slakken meer voorkomen in het bos. De grond is zo zuur dat slakkenhuisjes simpelweg oplossen.

Het calciumhoudende schelpengruis moet de verzuring verminderen. Als er dan op termijn weer meer slakken voorkomen, zal ook het aantal vogels in het bos weer toenemen. Daarnaast groeien de bomen en planten beter met extra calcium in de bodem. Kortom, het bos wordt op deze manier vitaler gemaakt.

Door het uitstrooien met een helikopter te doen, kan het schelpengruis gelijkmatig over het bosperceel worden verdeeld. Geen goedkope oplossing, de kosten van deze operatie worden op zo’n €300.000 geschat. Dit bijzondere project werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente Ede en de provincie Gelderland, met financiering vanuit de Europese Unie.

In 2020 werd ook de Ginkelse Heide bestrooid met schelpengruis. Hier zijn goede resultaten geboekt ten aanzien van de flora en fauna. Vandaar dat nu ook het Edese Bos is aangepakt.
Twee weken, twee delen
Het Edese Bos wordt door de N304 in een oostelijk en westelijk deel gesplitst (al zou je ook net zo goed over een noordelijk en zuidelijk deel kunnen spreken in onze ogen…). De eerste week (van 27 tot en met 31 januari 2025) werd het oostelijk deel bestrooid. Van 3 tot en met 7 februari 2025 was het westelijk deel aan de beurt. Tijdens het strooien was het bos afgesloten voor bezoekers.

De eerste week werd het naastgelegen Defensiecomplex Ede-Driesprong gebruikt om de bak onder de helikopter te vullen met het gemalen schelpengruis. De tweede week werd dit gedaan vanaf een perceel aan de Doesburger Molenweg. De nachtstop werd telkens gemaakt op de Heliport Harskamp, die – als je daar erg goed in bent – op steenworp afstand ligt van het Edese Bos.

De helikopter die HeliAir voor deze opdracht gebruikte, was de eerdergenoemde PH-AAI. Deze “haai” staat op naam van MetTweeS B.V. en draagt HeliAir-titels. Doorgaans is de grijze heli op Maastricht Aachen Airport gestationeerd. Op 22 januari 2025 was de H125 al naar de Veluwe gevlogen om de klus in twee weken te klaren.

Toen de H125 in Nederland werd ingeschreven, zijn de stickers van de haaienbek verwijderd. De stickers waren niet van een gecertificeerd materiaal en om mogelijke problemen met onbedoeld loslaten te voorkomen, zijn ze helaas verwijderd. Sindsdien herinnert alleen de registratie PH-AAI aan het haaienavontuur van deze helikopter. We hopen er altijd nog op dat de haaienbek ooit terug zal komen op deze heli.

Laatste rondjes
Vandaag zijn we wezen kijken bij de laatste rondjes van de PH-AAI. Aan de Doesburger Molenweg restte nog een klein hoopje gemalen schelpen om uitgestrooid te worden. Om de strooibak te vullen was een klein shoveltje nodig.


Het proces liep als een trein. De helikopter vloog kleine lussen boven het bos. De strooibak ging open en in een paar seconden stroomden de gemalen schelpen in een stofwolk achter de helikopter naar beneden. Een paar minuten later stond de strooibak alweer op de grond om opnieuw gevuld te worden.

Rond het middaguur moest de PH-AAI bijgetankt worden. Dat gebeurde op de vullocatie. Na een korte break werd voor de laatste maal gestart en tegen 14:30 uur was de klus geklaard. De PH-AAI is daarop teruggevlogen naar de Heliport Harskamp. Mooi om te zien dat de PH-AAI het bos redt voordat het “naar de haaien gaat”.



Een gedachte over “PH-AAI redt het bos voordat het “naar de haaien gaat””
It would have been better if the helicopter was an Enstrom F-28 Shark.
That being said, this PH-AAI was also known as a Squirrel (Ecureil) so the registration ‘AAI’ is probably suitable, from a ‘Dutch’ point of view.